R. K. | 10. 11. 2022, 16:26

Prebivalci trepetajo pred nevarno eksotično živaljo, ki so jo videli v bližnjih gozdovih

Youtube/M1 - Híradó/posnetek zaslona/fotomontaža

Bitje je najprej strah v kosti nagnalo okoliškima kmetoma, kmalu zatem pa so ga s posebnimi kamerami zaznali tudi lovci.

Prebivalce srbskega naselja Apatin so dodobra prestrašile govorice o črnem panterju, ki naj bi ga na območju, kjer živijo, videl eden od domačinov. Pravi, da je panterja prepoznal po gibanju, ki je značilno za tega plenilca. Njegovo prisotnost na severu Srbije so zabeležili tudi termovizijski dalnogledi.

Kmet Petar Sladić trdi, da je okoli 14.30 popoldan s prijateljem na svoji njivi sejal ječmen. Takrat pa je iz gozda, ki je bil od njiju oddaljen približno 400 ali 500 metrov, nenadoma brez naglice in na videz brez strahu prišel črni panter. "Takoj mi je bilo jasno, kaj vidim, a sem močal, dokler panterja ni zagledal prijatelj in me kot lovca vprašal, kakšno žival gledava," je za Sputnik povedal Sladić.

Žival se je po njegovih besedah nato odpravila po poljski cesti, se v nekem trenutku ustavila in obrnila glavo v njuno smer. Potem pa odšla svojo pot in jima izginila izpred oči. 

O dogodku kasneje nista želela govoriti, saj sta se bala, da bosta deležna posmeha. Kljub temu sta več dni diskretno poizvedovala, ali je še kdo drug videl kakšno nenavadno žival. Tri dni kasneje so panterja s termovizijskim daljnogledom zaznal tudi lovci v bližini nasleja Sonta. Šele takrat sta o nevarnem srečanju spregovorila onadva, poroča Republika.rs.

Žival že lani opazili Madžari

To pa ni prvič, da so se razširilie govorice o črnem panterju, ki naj bi se gibal na širšem območju. Podobna zgodba se je pojavila tudi konec lanskega leta, ko so podobno žival opazili na območju Kecskeméta na Madžarskem, ki je od srbskega Apatina oddaljen le 150 kilometrov zračne razdalje. Prebivalci naselij na severu Srbije se zato bojijo, da bi jih videna žival že lahko dosegla, saj gozdni pas ob Donavi spominja na panterjev naravni habitat, poroča Sputnik.

Direktor živalskega vrta v Kecskemétu Tamás Tokovics je ob tem povedal, da je črni panter zelo prilagodljiva žival, ki lahko na dan prehodi tudi deset kilometrov.