12. 5. 2022, 14:12 | Vir: STA

Preboj v znanosti: kaj so na Marsu odkrili Kitajci?

Profimedia

Znanstveniki so predvidevali, da je na površju Marsa pred tremi milijardami let tekla voda. Sedaj je kitajska misija to tezo postavila na glavo.

Minerali, ki jih je na Marsu odkril kitajski rover Zurong, kažejo na to, da je tekoča voda na površini planeta obstala dlje, kot so doslej predvidevali, so v znanstveni reviji Science Advances objavili kitajski znanstveniki.

Profimedia

Voda po Marsu tekla pred 700 milijoni let

Analize mineralov, ki jih je opravil robotski rover Zurong med raziskovanjem ravnice Utopia Planitia, kažejo na to, da je voda po površju Marsa tekla še pred 700 milijoni let. Znanstveniki so sicer predvidevali, da je tekoča voda na površju Marsa izginila pred približno tremi milijardami let.

Tla, v katerih je rover Zurong odkril hidrirane minerale, so imela lastnosti, ki so nastale z dvigom gladine podtalnice ali pa so posledica podtalnega taljenja ledu. Kitajski rover Zurong je na površju Marsa od 22. maja prejšnjega leta.

Profimedia

Da je na Marsu voda, je znano šele nekaj let

V zadnjih letih so podatki orbitalne sonde, ki jo upravlja Evropska vesoljska agencija, odkrili vodo pod ledom južnega pola planeta. Velik del polarnih ledenikov sicer sestoji iz zmrznjenega ogljikovega dioksida.

Na Marsu je skoraj vsa voda 'ujeta' v polarnih ledenikih, majhne sledi vode pa so prisotne tudi v tanki atmosferi planeta. Odkrivanje zalog vode je ključnega pomena za določanje potenciala planeta za življenje, kot tudi zagotavljanje trajnega vira za kakršno koli človekovo raziskovanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.