6. 5. 2022, 17:00

Na seznam sanjskih potovanj lahko končno dodate izvenzemeljsko destinacijo: bodite prvi!

Twitter/fotomontaža

Vesoljski turizem nam je bližje, kot kadarkoli prej. Podvigi, ki se jim posvečajo znanstveniki nam bodo omogočili, da bomo v nezemeljskem svetu prespali že zelo hitro. 

Vesoljsko podjetje Orbital Assembly je uradno naznanilo nove informacije in koncept za prvi hotel v vesolju, katerega načrti krožijo po spletu že od leta 2019. 

Prve rezervacije za nastanitev v hotelu bodo mogoče že leta 2025, medtem ko boste lahko prvič v hotelu prespali kar dve leti za tem, torej leta 2027! 

Futuristični koncept

Prvotno je koncept predstavilo kalifornijsko podjetje Gateway Foundation, nato imenovano Von Braun Station. Projekt zdaj nadzoruje družba Orbital Assembly, podjetje za vesoljsko gradnjo, ki je prekinilo sodelovanje z Gatewayjem.

Orbital Assembly namerava narediti postaji, ki spominjata na vrteče se kolo in krožita okoli Zemlje. V intervjuju leta 2019 je Alatorre pojasnil fiziko Voyager Station, ki deluje kot vrteče se vedro vode. "Postaja se vrti in potiska vsebino postaje na obod postaje, tako kot lahko zavrtite vedro vode – voda se potisne v vedro in ostane na mestu," je dejal.

V bližini središča postaje ne bi bilo umetne gravitacije, a ko se premikate po zunanji strani postaje, se občutek gravitacije poveča. Fizika se ni spremenila, je pred kratkim dejal Alatorre. Toda, ker bo Pioneer Station manjša, bo njena gravitacija drugačna. 

Orbital Assembly si zdaj prizadeva zagnati ne eno, temveč kar dve vesoljski postaji s turističnimi namestitvami: Voyager Station, preimenovana prvotna zasnova, naj bi zdaj sprejela 400 ljudi in naj bi se odprla leta 2027, medtem ko bi lahko nov koncept Pioneer Station, ki bi sprejel 28 ljudi, začel delovati že v treh letih.

Prve fotografije, ki prikazujejo notranji izgled hotela močno spominjajo na luksuzne hotele, kot jih imamo tudi v Sloveniji, le da bodo ti omogočali neverjetne poglede. 

Alotorre je poudaril, da je estetika hotela neposreden odgovor na film Stanleyja Kubricka iz leta 2001: "Odiseja v vesolju."

Cilj, kot pravi Orbital Assembly, je zagnati vesoljski "poslovni park", kjer bi bile tako pisarne kot tudi turisti.

Toda vsako vesoljsko potovanje je še vedno precej drago, zaradi česar si mnogi od nas težko predstavljamo, da bi svoj letni dopust preživeli zunaj tega sveta.

Tim Alatorre, glavni operativni direktor Orbital Assembly, meni, da bo ta ovira odpravljena, ko bo vesoljski turizem zaživel. "Vedno je bil cilj omogočiti velikemu številu ljudi, da živijo, delajo in uspevajo v vesolju," je povedal v novem intervjuju za CNN.

Kot pravi, je privlačnost novega koncepta Pioneer Station v tem, da je zaradi manjšega obsega dosegljiv prej. "To nam bo dalo priložnost, da bodo ljudje začeli vesolje doživljati v večjem obsegu, hitreje," je dejal.

Tako v Pioneer Station kot Voyager Station bodo za najem na razpolago tudi pisarniški prostori in raziskovalni prostori. To, je dejal Alatorre, je "win-win" za Orbital Assembly, saj je veliko njegovih kratkoročnih ciljev odvisnih od financiranja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.