R. K. | 14. 7. 2022, 15:05 | Vir: STA

Pred konferenco o vojnih zločinih v Haagu Rusi še več smrtnih žrtev

Profimedia

Med doslej potrjenimi smrtnimi žrtvami je tudi mati z majhnim otrokom.

Rusko obstreljevanje mesta Vinica v osrednji Ukrajini je zahtevalo najmanj 20 smrtnih žrtev, še 25 ljudi pa je ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Med mrtvimi naj bi bila tudi mati z majhnim otrokom, napad pa je povzročil velik požar, s katerim se bori več deset pripadnikov reševalnih služb.

Ministri bodo v Haagu razpravljali o vojnih zločinih

"Rusija vsak dan ubija civiliste, ukrajinske otroke, izvaja zračne napade na civilne objekte, kjer ni vojaških ciljev. Kaj je to, če ne odkrito teroristično dejanje?" je v odzivu na napad prek družabnih omrežij sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

S požarom, ki je izbruhnil po obstreljevanju, se bojuje 90 pripadnikov reševalnih služb. Do napada je prišlo v času, ko se zunanji in pravosodni ministri pripravljajo na konferenco v nizozemskem Haagu, kjer bodo razpravljali o domnevnih ruskih vojnih zločinih.

Zelenski, ki je sam že prej pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine, naj bi se srečanja udeležil virtualno, na konferenci pa bo prisoten tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Profimedia

Na jugu ukrajinski protinapadi, na vzhodu se Rusi bližajo naslednji tarči 

Osrednja Ukrajina je sicer v zadnjih mesecih veljala za relativno varno območje, vsaj v primerjavi z Donbasom na vzhodu. Mesto Vinica z okoli 660.000 prebivalci leži približno 250 kilometrov jugovzhodno od ukrajinske prestolnice Kijev.

Medtem na jugu države v regiji Herson, ki je pod nadzorom Rusije, še vedno potekajo ukrajinski protinapadi. Kijev je o tem brez podrobnih pojasnil dejal, da tamkajšnji prebivalci poročajo o "povečanju količine opreme in števila ruskih vojakov".

Iz ruske strani pa so sporočili, da se na vzhodu Ukrajine proruske enote približujejo svoji naslednji tarči, mestecu Siversk. "Siversk je pod našim operativnim nadzorom, kar pomeni, da lahko sovražnika z usmerjenim ognjem zadenemo na celotnem območju," je dejal predstavnik proruskih sil Danil Bezsonov.

Profimedia

Mirovna pogajanja še niso blizu

Ob tem še vedno odmeva sredino srečanje ukrajinske in ruske delegacije v Istanbulu glede izvoza žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Rečeno je bilo, da je bil dosežen določen napredek v pogovorih glede izvoza žita, vendar pa da so mirovna pogajanja kot taka še precej daleč.

"Uspeh te zgodbe ni potreben le za našo državo, ampak tudi - brez pretiravanja - za ves svet," je v sredo v svojem večernem nagovoru dejal Zelenski, pri čemer je imel bržkone v mislih pomembno globalno vlogo svoje domovine pri dobavi žita.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord