R.S. | 13. 7. 2022, 21:56 | Vir: STA

Rusi trdijo, da so Ukrajinci namerno požigali polja pšenice

Profimedia

Izgubljeni niso le požgani pridelki, temveč so polja tudi delno minirana. Skupni pridelek pšenice se bo iz 1,4 milijona ton tam zmanjšal na 1,2 milijona.

Ruske oblasti v regiji Herson na jugu Ukrajine so Ukrajino obtožile požiganja polj, s čimer naj bi povzročili za 200.000 ton manjši pridelek pšenice v regiji.

Profimedia

Po drugi strani Kijev za požiganje pridelka obtožuje rusko stran, pa tudi kraje zalog na zasedenih območjih ter blokiranja izvoza po morju, kar Moskva vztrajno zanika.

Izgubljeni niso le požgani pridelki, temveč so polja tudi delno minirana, je dejal vodja regionalne ruske okupacijske uprave Vladimir Saldo. Pri tem je opozoril, da se bo skupni pridelek pšenice iz 1,4 milijona ton tam zmanjšal na 1,2 milijona.

Regija Herson, ki ima ključno vlogo v ukrajinski kmetijski proizvodnji, je že dlje časa skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil. Vendar pa so ukrajinske sile v zadnjih tednih ponovno osvojile nekaj izgubljenih ozemelj v regiji, v Kijevu pa so ob tem že napovedali nove protinapade.

Rusija in Ukrajina pomembni izvoznici žit

Tako Rusija kot Ukrajina sta sicer veliki izvoznici žit, posebno pšenice. Na podlagi grafa, ki ga je na Twitterju objavila AFP, je Rusija leta 2020 svetovnemu izvozu pšenice doprinesla 37,3 milijona ton, kar je bilo tisto leto največ na svetu, Ukrajina pa 18,1 milijona ton, kar jo je uvrstilo na peto mesto na svetu.

Profimedia

Od njunega izvoza je odvisnih veliko držav po svetu. Armenija, Mongolija, Azerbajdžan, Gruzija in Belorusija so bile v letu 2021 denimo skorajda izključno odvisne od ruske pšenice. Enako so bile lani od ukrajinske pšenice večinsko (več kot 60 odstotkov uvoza) odvisne Somalija, Turčija, Madagaskar, Libanon, Egipt in Pakistan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol