29. 4. 2022, 22:26

Pred leti sta skupaj blestela v filmu, zdaj zvezdnik zanj ponuja visoko nagrado

Profimedia

Pogrešani Tonka je v devetdesetih ob slavnem igralcu nastopil v ameriški družinski komediji Buddy. Se ga še spomnite?

Iskalno akcijo za opico, ki je leta 1997 ob Alanu Cummingu nastopila v komediji Buddy, je sprožila organizacija PETA. Ko so jo hoteli lansko leto rešiti iz nevzdržnih razmer, v katerih je živela, so namreč ugotovili, da je izginila. Sedaj je za informacije o pogrešanem šimpanzu z imenom Tonka škotski igralec pripravljen odšteti skoraj 10.000 evrov

Igralec se je med snemanjem s Tonko spoprijateljil

Cumming je ob začetku iskalne akcije dejal: "V mesecih, ki sva jih s Tonko skupaj preživela na snemanju filma, sva postala dobra prijatelja, se skupaj igrala in se nasploh zelo zabavala. Težko je, ko pomislim, da je zaprt nekje v kletki, v temni kleti nekje, ali pa da ga je doletela drugačna usoda, zato apeliram na vse, ki bi kar koli vedeli o tem, kaj se mu je pripetilo, da delijo informacijo in so tako upravičeni do nagrade", so navedli pri 24ur.com.

Izginil, preden so ga utegnili rešiti

Pogrešan šimpanz je živel v kletki organizacije Missouri Primate Foundation, ki se ukvarja z rejo opic, med drugim pa jih posoja tudi za potrebe snemanj filmov, serij in reklam. Organizacija PETA, ki se bori za etično ravnanje z živalmi, je njihovo dejavnost večkrat obsodila. Lani so dobili dovoljenje, da Tonko in šest drugih šimpanzov rešijo, ko pa so prišli na kraj, kjer ga imeli ujetega, ga tam ni bilo, lastnica Tonia Haddix pa je dejala, da je poginil.

Sodnik v primeru je nato ugotovil, da Haddixova ni govorila resnice, zato so se pri organizaciji PETA odločili za iskalno akcijo in za informacije o Tonki tudi sami primaknili enak znesek kot Cumming, s čimer se je nagrada za koristne informacije podvoijla. Namestnica svetovalca v ameriški organizaciji za pravice živali Brittany Peet je ob tem sporočila: "Če veste, kje bi se lahko nahajal Cummingov nekdanji soigralec, če so ga kam poslali, prodali ali ga skrivajo, želi PETA slišati vašo zgodbo", so še navedli na 24ur.com. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol