5. 11. 2023, 18:45 | Vir: STA

Rafa, edina točka za izhod iz vojnega pekla, je zaprta

Profimedia

Pred njo je obstalo več sto ljudi s tujim državljanstvom, prav tako so se ustavile evakuacije ranjenih. 

Prek prehoda Rafa, ki leži na meji med območje Gaze in Egiptom, je po podatkih dobrodelnih organizacij v Gazo prispelo še 30 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Vendar pa je prehod že od sobote zaprt za odhode ranjenih in tujih državljanov, ki želijo zapustiti oblegano palestinsko enklavo.

ZDA: Hamas želi ven spraviti ranjene borce

Glede na navedbe lokalnih virov, ki jih povzema italijanska tiskovna agencija Ansa, naj bi Hamas pogojeval ponovno odprtje prehoda za odhode tujih državljanov z možnostjo, da območje zapustijo tudi palestinski ranjenci s severa območja Gaze.

Profimedia

Pred tem je visoki predstavnik Bele hiše Hamas v petek obtožil Hamas, da dogovor o odprtju prehoda izkorišča za to, da z območja spravi svoje borce. Tretjina na seznamih tistih, ki naj bi zaradi zdravstvenih težav potrebovali evakuacijo, je bila po njegovih besedah članov ali borcev Hamasa.

Evakuacija ameriških državljanov

Po podatkih Bele hiše je bilo z območja Gaze doslej evakuiranih več kot 300 Američanov in rezidentov s stalnim bivališčem v ZDA z družinskimi člani.

Profimedia

Namestnik svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Jonathan Finer je za ameriški CBS News še povedal, da so to dosegli z "intenzivnimi pogajanji z vsemi vpletenimi stranmi v konfliktu", da pa kljub temu v Gazi ostaja še nekaj Američanov. Prizadevali si bodo, da bodo vse, ki to želijo, evakuirali, je zagotovil.

Profimedia

Na egiptovski strani prehoda je bila danes na obisku direktorica Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain, ki je ob tem pozvala k okrepljenim dostavam pomoči, češ da so zaloge na kritično nizki ravni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol