STA/P.M. | 4. 11. 2023, 20:07

Vrnitev hrvaških državljanov iz Gaze, jok in opisovanje grozot

Tomislav Miletic/PIXSELL/Bobo

Še ena skupina naj bi na zagrebško letališče prispela v nedeljo.

Družine z otroki so po dolgem in napornem potovanju danes okrog 13. ure končno pristale v Zagrebu. Vidno pretreseni, a tudi veseli, da so za seboj pustili vojno grozo. "Veliko smo pretrpeli, bombardirano je bilo vse mogoče: bolnišnice, šole ... to je grozno," je tisto, kar je preživela v Gazi, s tresočim glasom opisala Vedrana. "Pred dnevi je bila v Gazi ubita moja prijateljica," je dejala in dodala, da je z njo pripotovala zgolj ožja družina, ostali sorodniki so ostali v Gazi. 

Tomislav Miletic/PIXSELL/Bobo

"Bilo je težko. Hvala bogu, da smo prispeli. Razmere v Gazi so zares težke, mrtvi ljudje ležijo kar na ulicah. Zelo je slabo," je ob pristanku na zagrebškem letališču dejal še eden od povratnikov. 

V nedeljo naj bi se v domovino vrnilo 14 hrvaških državljanov. Dnevnik Nove TV je potrdil, da želi Gazo zapustiti še 10 ljudi s hrvaškimi potnimi listi od skupno 25, kolikor jih je tam še ostalo. Informacija o smrti hrvaške državljanke, o kateri so pred dnevi poročali mediji, medtem še ni uradno potrjena.

Tomislav Miletic/PIXSELL/Bobo

Hamas ubijal in ugrabljal tudi tujce

V oktobrskem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael je bilo poleg 1400 Izraelcev ubitih tudi več kot 200 tujcev, uradne podatke posameznih držav navaja francoska tiskovna agencija AFP. Mnogi med njimi so imeli dvojno državljanstvo. Med tujimi državljani je bilo med žrtvami napada Hamasa 7. oktobra največ Francozov, Tajcev in državljanov ZDA.

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je bilo ubitih 39 francoskih državljanov, devet pa je bilo zajetih kot talcev ali so pogrešani. Tajske oblasti so navedle, da je bilo ubitih 32 njihovih državljanov, 23 je ugrabljenih.

Še več držav pogreša svoje državljane

V napadu je po navedbah Bele hiše umrlo tudi 31 Američanov, 13 je pogrešanih, nekateri pa so bili po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna zajeti kot talci. Med ubitimi tujci je bilo po poročanju AFP tudi po okoli 20 Rusov in Ukrajincev. Osem ruskih državljanov je Hamas zajel kot talce, en Ukrajinec pa je pogrešan.

Profimedia

Med smrtnimi žrtvami Hamasovega napada so tudi državljanih nekaterih drugih držav. Med njimi je približno deset Britancev, deset Nepalcev in manj kot deset Nemcev, več nemških državljanov pa je Hamas zajel kot talce. Med talci in pogrešanimi je po navedbah argentinskih oblasti tudi 21 njihovih državljanov, devet pa je bilo ubitih.

Več smrtnih žrtev med svojimi državljani so med drugim potrdile Kanada, Romunija, Portugalska, Kitajska, Filipini, Avstralija, Italija, Belorusija, Južna Afrika, Peru, Kolumbija, Brazilija, po eno smrtno žrtev pa beležijo še v nekaterih drugih državah. Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, medtem navaja, da je od začetka vojne v tej palestinski enklavi umrlo več kot 9400 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol