18. 5. 2022, 18:46 | Vir: STA

Primer George Floyd: nekdanji policist poskrbel za presenečenje na sojenju

Profimedia

Minevata dve leti od smrti Georga Floyda, ki je celotno Ameriko poslala na ulice. Epilog dobiva sojenje tudi zadnjemu izmed četverice vpletenih zdaj že nekdanjih policistov.

Nekdanji policist iz Minneapolisa Thomas Lane je pravosodnemu ministrstvu države Minnesote priznal krivdo za nenamerni uboj temnopoltega Georgea Floyda maja 2020. Po njegovi smrti so v ZDA izbruhnili množični in nasilni protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi.

Thomas Lane je bil eden od štirih policistov, ki so Georga Floyda zadušili med aretacijo zaradi poskusa nakupa cigaret s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev. Ni še jasno, kakšno kazen je Lane sprejel v zameno za priznanje.

Obtoženi so sodelovanja pri umoru in uboju

Takrat 46-letni Floyd se je aretaciji upiral, vodja policistov Derek Chauvin pa mu je na tleh s kolenom pritiskal na vrat, dokler ga ni zadušil, čeprav je bil že obvladan in vklenjen v lisice. Lane je medtem Floyda držal za noge.

Poleg Chauvina in Lana sta sodelovala tudi nekdanja policista Tou Thao in Alexander Kueng. Kueng je klečal na Floydovem hrbtu, Thao pa je odganjal mimoidoče, ki so dogajanje snemali in policiste opozarjali, da ubijajo človeka pred njihovimi očmi.

Brez pravice ne bo miru', je pravi napis ameriškega protestnika proti rasizmu.

Brez pravice ne bo miru', je pravi napis ameriškega protestnika proti rasizmu.

Profmedia

Priznanje za nižjo kazen

Lane je sicer med aretacijo Chauvina dvakrat opozoril, da bi bilo morda pametno Floyda postaviti v drugačen položaj. Vendar ga Chauvin, ki je bil najbolj izkušen med štirimi policisti, ni upošteval.

S priznanjem krivde si je zdaj zagotovil malce nižjo kazen, kot bi ga doletela v primeru skoraj zanesljive obsodbe na sojenju, potem ko je bil Chauvin na državnem sodišču obsojen na 22 let zapora, decembra pa je priznal krivdo na zveznem sodišču.

Trojica nekdanjih kolegov je bila na zveznem sodišču februarja spoznana za krive kršenja državljanskih pravic Georgea Floyda, na državnem sodišču pa so dogovor s tožilstvom o priznanju krivde zavračali, ker je bil iztržek zanje premajhen. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.