K. Ž. | 17. 4. 2024, 13:19

Če vas v Avstriji zalotijo s tem, vas lahko doleti visoka kazen (tudi do 3.600 evrov!)

Profimedia

Zaradi neupoštevanja pravil greste lahko tudi za šest tednov v zapor.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner (ÖVP) je pred približno mesecem dni napovedal pripravo zakonodajnega predloga za splošno prepoved orožja, zlasti nožev, v javnih prostorih. Zdaj pa je naposled na voljo osnutek glede prepovedi nošenja orožja. Do zdaj so oblasti namreč lahko določile samo posamezna območja oziroma mesta, kjer je nošenje orožja prepovedano.

Globa do 3.600 evrov

Profimedia

Ministrstvo za notranje zadeve je osnutek zakonodaje objavilo v sredo, v katerem je navedeno, da je prepovedano nošenje vseh vrst nožev z nekaj izjemami na lokalnih območjih, v parkih in športnih objektih, v zabaviščih, na prireditvah, v javnem prevozu in v izobraževalnih ustanovah. Kot poroča oe24, kršitev velja za upravni prekršek, ki se ga lahko kaznuje z globo do 3.600 evrov ali zaporno kaznijo do šest tednov.

Nova uredba pa ne prepoveduje transporta noža z enega kraja na drugega, če ta ni na dosegu roke. Prav tako uredba ne velja za osebe, ki imajo dovoljenje za nošenje orožja.

Velja tudi za švicarske nože

Ker dolžina rezila na prepoved ni pomembna, to pomeni, da ne bo več dovoljeno imeti švicarskih nožev. Tudi pri transportu mora biti švicarski nož spravljen v torbi ali nahrbtniku ter mora biti zunaj dosega rok.

Avstrijsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da veljajo tudi določene izjeme, kot so obiski sejmov, kjer je uporaba noža v skladu z običaji in tradicijo, ter tudi posebni primeri, kot je priprava in uživanje hrane, šport, vzdrževanje običajev ter drugo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol