26. 6. 2022, 13:00

Pretvarjal se je, da je župan Kijeva Vitalij Kličko, in nalagal mnoge evropske župane!

Profimedia/Twitter/fotomontaža

Šele po 15 minutah se je izdal z neresničnimi obsodbami, zaradi katerih je nemška županja podvomila v verodostojnost njegovega klica. Po potrditvi s strani oblasti je ugotovila, da se je ves čas pogovarjala z lažno osebo.

Župani Berlina, Madrida in Dunaja so se prek videokonferenčnega klica pogovarjali z osebo, za katero so mislili, da je kijevski župan in nekdanji boksar in aktualni župan Kijeva Vitalij Kličko, kot poroča Guardian. 

A temu ni bilo tako, saj so se v resnici pogovajali z osebo, ki je s pomočjo "deepfake" tehnologije poustvarila njegov videz. 

Tehnologiji je županja sprva nasedla

Župani so nevedno verjeli, da gre za Klička, a kaj kmalu ugotovili, da se njegove besede ne skladajo z resničnostjo. Kot je pojasnila berlinska županja Franziska Giffey, po razkritju, da ni šlo za resničnega župana Kijeva: "Nobenih znakov ni bilo, da v videokonferenčnem klicu ni šlo za pravo osebo," so zapisali na Guardianu.

Twitter/@Senatskanzlei Berlin

Razkril se je z govorom o tem, da pribežniki iz Ukrajine izkoriščajo Nemčijo za socialne prispevke, zaradi česar naj se vrnejo v Ukrajino na vpoklic v vojsko. Zaradi sumljivosti njegovih besed je Giffey prekinila povezavo in kontaktirala ukrajinskega veleposlanika v Nemčiji. 

Ta je preko oblasti v Kijevu potrdil, da oseba, s katero se je pogovarjala, ni Kličko. 

Po tem je županja dejala: "Žal je realnost taka, da se vojna bije z najrazličnejšimi sredstvi, vključno z internetom, in tako se z digitalnimi sredstvi spodkopava zaupanje ali diskreditira partnerje in zaveznike Ukrajine,"

Prijava tudi s strani madridskega župana

Madridski župan José Luis Martínez-Almeida se je prav tako pogovarjal z nekom, ki se je izdajal za Klička.

Po poročanju Guardiana naj bi župan že na začetku klica začel sumiti, da ne gre za pravo osebo, zato je klic prekinil.

Tudi dunajski župan "žrtev kibernetskega napada."

Dunajski župan Michael Ludwig je v sredini prejšnjega tedna na Twitterju zapisal, da je v videoklicu govoril s Kličkom, a svoj tvit kasneje izbrisal.

Kmalu zatem so na uradnem Twitter profilu avstrijske prestolnice zapisali, da je bil Ludwig "žrtev resnega kibernetskega zločina," še piše Guardian.

Twitter/Hromadske Int

Kaj je "deepfake" tehnologija? 

"Deepfake" tehnologija se s pomočjo že obstoječih fotografij in posnetkov nauči posnemati govor ter mimiko in gestiko določene osebe in jih na njihovi podlagi poustvari v izjemno podobno različico. Tako lahko ustvari animacije politikov (ali kogarkoli drugega). 

Profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ