A. Ko. | 27. 3. 2023, 17:09

Pričakovano: ali rezultati pomenijo, da bo v državi še naprej vse po starem?

Anja Kovačič

Osmi dan po predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah so v Kazahstanu dokončno prešteli vseh 6.366.441 glasov od nekaj več kot 12 milijonov volivcev, ki so imeli pravico oddati svoj glas. Je to prvi korak v modernejši in bolj demokratično življenje države v osrednji Aziji?

Kazahstanska vladajoča stranka Amanat si je na predčasnih parlamentarnih volitvah 19. marca zagotovila 40 od 98 sedežev v mažilisu, spodnjem domu parlamenta. Preostale sedeže si bo poleg nove stare vladajoče stranke Amanat razdelilo še ostalih pet strank, ki so uspele z zadostnim številom glasov priti v parlament. 

Zanimivo je, da so na dan volitev minila natanko štiri leta, odkar je nekdanji oče Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, odstopil s položaja, toda o tem nihče ne govori. 

Za mnoge je ta dan simboličen, kot opomnik, da se je na ta datum zgodila prva velika sprememba, čeprav je ena prvih odločitev, ko je oblast prevzel Nazarbajev naslednjik Kasim Žomart-Tokajev, da Astano preimenuje v Nur-Sultan, ki je po treh letih ponovno dobila nazaj staro ime, ki ga ohranja še danes.

Anja Kovačič

Zadnje razsikave, pred volitvami, so kazale, da bi naj na volitve prišlo več kot 80 odstotokov volivcev, a se jih je na koncu udeležila le dobra polovica

Po podatkih kazahstanske volilne komisije bodo poslanci vladajoče vladne stranke Amanat v spodnjem domu parlamenta s 53,9 odstotki zasedli 40 sedežev. Pet drugih strank bo imelo od štiri do osem poslancev, 29 sedežev pa bo pripadlo neodvisnim kandidatom.

"To stranko so ustanovili predvsem mladi gospodarstveniki, ki želijo priti v parlament. Mislim, da bodo tam novi obrazi lahko vdihnili nove ideje. Večina tistih, ki so tam sedeli doslej, prihaja iz sovjetskega obdobja. Novi ljudje, za katere bo glasovala mlada generacija, lahko omogočijo vzpon Kazahstana," za Večernji list pojasnjuje 28-letni anesteziolog Zarbek Kunbazarov, ki dela na oddelku intenzivne nege ene od bolnišnic v Astani.

Za tokratne predčasne parlamentarne volitve so kazahstanske oblasti uvedle nov sistem glasovanja, v skladu s katerim so volivci 69 od 98 poslancev spodnjega doma parlamenta izvolili po proporcionalnem sistemu prek strankarskih list, preostalih 29 pa z neposrednim mandatom v posameznih volilnih enotah. Prvič po skoraj dveh desetletjih so na volitvah v državi sodelovali neodvisni kandidati.

Anja Kovačič

Je to prvi korak k modernizaciji osrednje azijske države? V zadnjem sklicu parlamenta so bile namreč tam zastopane le tri stranke. Brez nadaljnjih demokratičnih reform bo to težko. Glasovanje naj bi sicer potekalo gladko, a so bile opažene "pomembne postopkovne nepravilnosti".

Se bo življenje Kazahstancev zares moderniziralo?

Tokajev je predčasne volitve v tej z nafto bogati srednjeazijski državi sklical v prizadevanjih po "modernizaciji" po lanskih protestih proti visokim cenam goriva in socialni nepravičnosti, ki so jih oblasti nasilno zatrle.

Anja Kovačič

Tokajev, ki je lani izstopil iz stranke Amanat, naj bi po mnenju poznavalcev oblikoval blok privržencev v parlamentu. Pet strank, so se prav tako uvrstile v parlament, po mnenju poznavalcev podpira Tokajeva. Kako optimistično torej lahko Kazahstanci zrejo v prhodnost, glede na rezultate volitev, v katere marsikateri domačin dvomi, o čemer priča tudi zelo nizka volilna udeležba, dosti nižja kot pričakovano?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord