A. Ko. | 20. 3. 2023, 15:03

"Največji problem je zagotovo korupcija. Želim si, da bi jo izkoreninili. Da bi se lahko svobodno izražali"

Anja Kovačič

Volitev nismo spremljali iz strankarskih štabov, kot smo tega vajeni pri nas, ampak v konferenčni sobi enega od hotelov v Astani. Tam smo ves dan poslušali mednarodne opazovalce in strokovnjake, kaj menijo o volitvah, stanju v državi. Posebnega navdušenja, vznemirjenja, veselja, neučakanosti ni bilo čutiti. Tudi na ulicah ga ni. So pa zato odgovori iskreni. Česa si v državi ne želijo. V živo iz Kazahstana.

Medtem ko ste še globoko spali, smo se v kazahstanski prestolnici Astana mednarodni opazovalci in novinarji, prebudili v sončno, toda hladno jutro. Štetje glasov predčasnih parlamentarnih volitev naj bi končali v 48 urah, uradni izidi volitve pa naj bi bili znani čez teden oziroma po nekaterih informacijah morda celo šele čez deset dni.

Od več kot 12 milijonov volilnih upravičencev se je za odhod na volišče v snežnem, vetrovnem in hladnem vremenu odpravila več kot polovica, nekoliko več kot pričakovano. Prvi neuradni podatki kažejo na vsaj 54-odstotno udeležbo. Po prvih neuradnih podatkih in podatkih vzporednih volitev kaže na zmago vladajoče stranke predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva.

Anja Kovačič

Stranka Amanat, ki so jo lani preimenovali iz Nur Otan (ime je nosila po nekdanjem predsedniku Nazarbajevem), je kot zadnjih 21 let tudi zdaj prejela daleč največ glasov. Še petim drugim strankam je uspelo preseči petodstotni volilni prag, ki omogoča dostop do proporcionalne razdelitve 69 sedežev v 98-članskem spodnjem domu parlamenta prek strankarskih list. To pomeni, da bo parlament sestavljalo šest strank, vse pa naj bi podpirale Tokajeva. "To pomeni, da korenitih sprememb ne moremo pričakovati," so bili jasni nekateri Kazahstanci, ki so z nami spremljali volitve.

Anja Kovačič

"Z veliko večino Amanata v mažolisu se ne bo nič spremenilo," menijo nekateri Kazahstanci, predvsem zaradi dejstva, da naj bi po mnenju poznavalcev oblikoval blok svojih privržencev v parlamentu in bil zatorej še vedno prisoten kot prej. Mednarodni opazovalci sicer trdijo, da niso zaznali nobenih nepravilnosti in kršitev, da so volitve potekale povsem transparentno, pa vendar - po kazahstanskih medijih opozicijske stranke krožijo videoposnetki, na katerih je jasno razvidno, kako na voliščih polnijo škatle z volilnimi lističi.

Ljudje so na volitve prišli pripravljeni, podučeni, z informacijami, ki so jih potrebovali, da so se pravilno odločili in oddali svoj glas.

Anja Kovačič

"Bili so kandidati, ki smo jih dalj časa poznali in počnejo dobro za ljudi, tako da nisem potreboval veliko dodatnega raziskovanja," je povedal 24-letnik. Ob dejstvu, da je v mestu na vsakem koraku videti znake korupcije, nedokončane zgradbe in predvsem nedokončane stebre železniške proge, zaskrbljenosti nad tovrstnim stanjem anketirani niso skrivali. 

"Seveda verjamem, da moj glas šteje, zato sem tudi prišel na volitve. Od nas je odvisna prihodnost države, kdo jo bo torej pomagal oblikovati, če ne mi? Predvsem si želim, da bo nastal Kazahstan boljši, ker imamo res veliko problemov. Največji problem je zagotovo korupcija. Želim si, da bi jo izkoreninili. Da bi bila pravica povsod prisotna. Da bi se lahko svobodno izražali, imeli svobodo do izbire. Saj je prisotna svoboda govora, ampak moramo paziti, kaj povemo in kdaj. Poslati moramo prošnjo, čakati odgovor, da smo sploh lahko slišani."

Anja Kovačič

Kot 57-letni samostojni podjetnik iz regije Almati, kjer je bila udeležba najnižja, priznava, da imajo dobre delovne pogoje. "Zadnja tri leta smo bili oproščeni plačevanja dodatnih davkov, plačevali smo samo obvezne transferje, socialne, zdravstvene in podobno. Zdaj jih bomo spet začeli plačevati." Nekateri so prišli, da bi jasno izrazili svoje mnenje, drugi zato, da bi pomagali mladim k svetlejši prihodnosti, nekateri samo zato, ker delajo v sektorju, ki je potreben korenitih sprememb.

Anja Kovačič

24-letni operni pevec, ki je svoj glas oddal v Astani, vidi luč na koncu predora: "Verjamem v boljše stvari. Imam kar veliko upanja, da se bo stanje izboljšalo. Trenutno vodstvo dobro dela, izboljšujejo se zadeve. Vsi bi morali na volitve in vsi bi morali začeti vsak pri sebi, če želimo korenite spremembe v državi."

Anja Kovačič

V ozadju je iz zvočnikov odmevala moderna zabavna glasba, s katero so na volitvah želeli vzpostaviti bolj sproščeno vzdušje. "Eden največjih problemov je dostopnost stanovanj za mlade, potem pa je tu že meja za upokojitev. Ampak to niso težave, ki se jih ne da rešiti. Jaz sem stanovanje dobil iz programa, ki je bil javno objavljen, zato sem dokaz, da se da. Če lahko jaz, zakaj ne more še kdo drug?"

Že pred volitvami je zaskrbljenost nad aktivno udeležbo mladih izrazila Irina Orolbajeva s kirgiškega zunanjega ministrstva: "Možnost, da s svojim glasom položaj države popeljejo tja, kamor sami želijo, je na mladini, ki mora priti na volišča in oddati svoj glas." 

Anja Kovačič

Na dveh voliščih, ki smo ju obiskali s skupino mednarodnih novinarjev, enega v Astani in drugega na obrobju prestolnice v Almati regiji v kraju Selinograd, je bilo opaziti zelo raznolike skupine volivcev. Od starejših, mlajših, izobraženih in manj izobraženih. V Selinogradu smo lahko videli povsem drugačno življenje kot v milijonski Astani. To naj bi bilo pristno življenje povprečnih Kazahstancev. Ki na minusu med bloki prodajajo konjsko meso, v ozadju jih zabava glasba iz avtomobila.

Anja Kovačič

"Tako živi večina Kazahstancev, 90 odstotkov kazahstanskih vasi, naselij, blokovskih naselij, Videti je točno tako," med sprehodom po ulicah pojasni kolegica Taya. Ulice so, navkljub neprimerno in netipično topli zimi, še vedno globoko zamrznjene, zunaj brije leden veter. Otroci igrajo košarko, tako mladi kot starejši se grejejo ob plinskih ceveh, ki vijugajo med posameznimi vhodi, in navkljub nizkim temperaturam se na volišče vijejo počasne skupine domačinov, ki s previdnim korakom stopajo po ledenih poteh. Ki naj bi jih vodile v boljšo in bolj demokratično državo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord