8. 6. 2022, 10:57

Prihaja rešitev: bakterija, ki se hrani z gorivom

Profimedia

Doslej so strokovnjaki le domnevali, da obstaja. Zdaj pa so jo končno odkrili. Kaj lahko pričakujemo po tej novici?

Znanstveniki v Španiji so odkrili novo bakterijo, ki se prehranjuje z gorivom, za katero so do zdaj le predvidevali, da obstaja.

Verjetno se sprašujete, kako prav zdaj, ko cene goriva letijo v nebo. A to bi lahko bila pravzaprav odlična novica za okolje.

Vzorci iz modelov avtomobilov

Ker so ob odprtju rezervoarja toyote yaris našli neimenovano vrsto, je eden od znanstvenikov predlagal, da bi to bakterijo poimenovali "Isoptericola toyotensis". Po besedah ​​enega od raziskovalcev Manuela Porcarja so znanstveniki to bakterijo opazili na parkirišču pred svojimi laboratoriji, a ni bilo naključno.

V preteklih letih so mnogi iskali te bakterije, za katere so mislili, da lahko razgradijo trdovratne vire ogljika, kot sta bencin in dizelsko gorivo. Porcar in njegova ekipa sta se odločila, da bosta to vrsto poiskala na lastnih avtomobilih in vzela vzorce desetih modelov, petih bencinskih in petih dizlovih.

Projekti čiščenja

Sčasoma so to vrsto našli v umazaniji, prepojeni z gorivom okoli odprtine rezervoarja toyote yaris. Znanstveniki so nato to bakterijo razvili v laboratoriju in jo "hranili" z dizelskim gorivom. Bakteriji je uspelo gorivo razgraditi v dveh tednih.

Navdušenje znanstvenikov je v možnosti uporabe te bakterije v projektih za čiščenje območij, onesnaženih z nafto in gorivom. Kako razširjena je ta bakterija, še ni znano, več informacij pa pričakujejo kmalu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord