10. 5. 2022, 15:09 | Vir: STA

Kraljica je manjkala, zamenjal jo je princ Charles. Kako mu je šlo?

Profimedia

Kraljica je v svoji 70-letni vladavini doslej na tem dogodku manjkala samo dvakrat, in sicer leta 1959 in 1963, ko je bila noseča.

Britanski princ Charles je imel danes tradicionalni govor ob zasedanju novega parlamenta, ki ga je prebral v imenu matere, kraljice Elizabete II. Ta se zaradi zdravstvenih težav slovesnosti ni udeležila. V govoru je med prioritetami vlade za prihodnje leto omenil gospodarsko rast in pomoč družinam pri spopadanju z življenjskimi stroški.

Princ Charles je v govoru, v katerem je predstavil zakonodajni program vlade, med prednostnimi nalogami vlade premierja Borisa Johnsona omenil "rast in krepitev gospodarstva ter pomoč družinam pri zniževanju življenjskih stroškov."

Vlada bo predložila energetski zakon, da bi zagotovila "prehod na cenejšo, čistejšo in varnejšo energijo", pri čemer si bo prizadevala "zaščititi gospodinjstva".

"Tako sta parlament odprla princ Charles, princ Walesa in princ William, vojvoda Cambriški kot državni svetovalec," so napisali na uradnem Twitter profilu zgornjega doma. 

Prvič je imel govor v zgornjem domu parlamenta

73-letni prestolonaslednik je imel prvič t. i. kraljičnih govor, ki ga je v lordski zbornici prebral v imenu kraljice. Ta v svojem nagovoru običajno prebere vladno izjavo vsakokratnega premierja. Monarhinja sicer dejansko nima vloge pri vodenju britanske vlade.

Ob Charlesu, ki je sedel na veličastnem prestolu, je bila na majhni mizi postavljena bleščeča državna krona. Na slovesnosti sta bila navzoča tudi Charlesova soproga Camilla in kraljičin najstarejši vnuk, princ William. 

"V podporo njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II. so se princ Walesa, vojvodinja Cornwalla in vojvoda Cambriški danes zjutraj udeležili državnega odprtja parlamenta," so zapisali na uradnem Twitter profilu Princa Charlesa in njegove soproge Camille.

Kraljica ima težave z zdravjem

Elizabeta je udeležbo na današnji slovesnosti zaradi zdravstvenih težav odpovedala. 96-letna monarhinja še vedno občasno trpi zaradi težav z gibljivostjo in se je zato po posvetu s svojimi zdravniki odločila, da se ne bo udeležila slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta, so na predvečer dogodka sporočili iz Buckinghamske palače.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.