5. 5. 2022, 16:08 | Vir: STA

Elizabeta II. se ne bo udeležila tudi TEGA dogodka

Profimedia

V njene čevlje bodo stopili ostali člani kraljeve družine.

Britanska kraljica Elizabeta II., ki je v zadnjem času zaradi starosti in zdravstvenih težav že okrnila pojavljanje na javnih dogodkih, se to poletje ne bo udeleževala kraljevih vrtnih zabav, je sporočila Buckinghamska palača. Na vrtu Buckinghamske palače v osrednjem delu Londona se vsako poletje zvrstijo do tri zabave, še ena pa se odvije v palači Holyroodhouse v Edinburghu. Vsako leto je nanje povabljenih več kot 30.000 ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darren (@dpb1507)

Rojstni dan in okrogel jubilej

A letos zabav ne bo več gostila kraljica, temveč jo bodo na njih zastopali drugi člani kraljeve družine. Kraljica, ki sicer živi na windsorskem gradu, je nedavno teden dni preživela na svojem posestvu Sandringham na vzhodu Anglije, kjer je 21. aprila praznovala 96. rojstni dan. V skladu s kraljevo tradicijo, ki sega v 18. stoletje, britanska monarhinja rojstni dan uradno praznuje še junija, ko je vreme toplejše.

Letos se bo niz s tem povezanih javnih dogodkov odvil med 2. in 5. junijem, ko bodo na Otoku obenem obeležili njenih rekordnih 70 let na prestolu.

 

Profimedia

Le redko v javnosti

Odkar je kraljica lanskega oktobra nepričakovano pristala v bolnišnici, je v skladu z zdravniškimi navodili v veliki meri oklestila svoj urnik javnih dogodkov. Zaradi težav s hrbtom in težav pri stanju in hoji je odpovedala že številne dogodke, po preboleli okužbi z novim koronavirusom februarja pa jo po lastnih besedah spremlja še velika utrujenost.

V javnosti se je britanska kraljica zadnjič pojavila v Westminstrski opatiji 29. marca na spominski slovesnosti za njenega pokojnega moža princa Philipa, ki je umrl lani, star 99 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.