A. B. | 27. 9. 2022, 15:23 | Vir: STA

Pristojni iz Moskve posvarili pred veliko možnostjo uporabe jedrskega orožja

Profimedia/fotomontaža

Napovedujejo korenite spremembe, tudi z vidika varnosti, kar bi lahko konkretno pretreslo vojno, ki se odvija na ozemlju Ukrajine. Na slednje je opozoril tudi nekdanji ruski predsednik in napovedal, da imajo do uporabe nevarnega orožja "vso pravico". 

Ruske oblasti so sporočile, da bodo imeli referendumi o priključitvi k Rusiji na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje znatne posledice, zlasti na področju varnosti.

Iz Moskve so namreč zagrozili, da bi Rusija za obrambo ozemelj pred ukrajinskimi protinapadi lahko uporabila tudi jedrsko orožje.

Korenite spremembe in novi ukrepi 

"Na omenjenih ozemljih bo prišlo do korenitih sprememb z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je ponovno skliceval na grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje.

Profimedia

Tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izpostavil možnost, da bi Rusija na teh ozemljih lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja in napovedal, da bodo oborožene sile znatno okrepile obrambo vseh ozemelj, priključenih Rusiji. "Rusija ima pravico uporabiti jedrsko orožje, če je to potrebno, ob strogem upoštevanju načel vladne politike jedrskega odvračanja," je dodal aktualni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

Profimedia

Kaj je o tem povedal Putin? 

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem dejal, da želi Rusija "rešiti ljudi" v štirih regijah v Ukrajini, kjer še danes potekajo referendumi.

Če bodo tamkajšnji prebivalci glasovali za priključitev k Rusiji, bo Moskva "prevzela suverenost" nad približno 20 odstotki Ukrajine, vključno s Krimom, ki je bil priključen leta 2014.

Putin je že pred referendumi napovedal, da bodo ob priključitvi ozemelj vse nadaljnje ukrajinske napade obravnavali kot napade na svoje ozemlje in se branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Profimedia

Britansko obrambno ministrstvo pa je v objavljenih obveščevalnih podatkih navedlo, da obstaja realna možnost, da bo Putin že v petek uradno oznanil priključitev zasedenih ukrajinskih regij k Rusiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.