10. 6. 2022, 19:01 | Vir: STA

Pritiski na Srbijo se stopnjujejo, kako se je odzval Vučić?

Profimedia

Nemški kancler je na odločen in oster način zahteval od Srbije, naj ne nasprotuje ostalim državam EU.

Olaf Scholz je na obisku v Beogradu izrazil pričakovanje, da se bodo sankcijam Zahoda pridružile vse države, ki so kandidatke za članstvo v EU, tudi Srbija.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je Scholzu predstavil "vse neizpolnjene zaveze Prištine iz bruseljskega sporazuma," poročajo srbski mediji.

Srbija mora pomagati Ukrajini

"Pomembno je delati na tem, da se sankcijam pridruži čim večje število držav, ker je to poleg dobave orožja instrument, ki najbolj pomaga Ukrajini, da si sama izbira prihodnost ter brani svojo neodvisnost in ozemeljsko celovitost," je Scholz dejal po srečanju z Vučićem.

Poudaril je, da je "samo po sebi razumljivo, da Nemčija podpira Srbijo v procesu pristopanja k Evropski uniji". Ob tem je dejal, da bo znova vzpostavil berlinski proces, v okviru katerega s številnimi partnerji poskušajo pospešiti proces pristopanja držav Zahodnega Balkana k EU.

Odziv srbskega predsednika

Vučić je dejal, da je Scholz na "odločen in oster način zahteval od Srbije, da se priključi sankcijam proti Rusiji," on pa da je Scholza obvestil o "položaju in specifičnih okoliščinah glede Kosova, tradicionalnih odnosih Srbije z Rusijo, pa tudi o energetiki in prihajajoči zimi".

"Povedal sem mu, kaj vse iz bruseljskega sporazuma ni bilo izpolnjeno, a sem razumel sporočilo nemškega kanclerja, ki je dejal, da je pomembno napraviti nekaj majhnih korakov, da bi nekega dne prišli do večjega uspeha v iskanju rešitev. V skladu s tem bomo dali vse od sebe, da dosežemo napredek v odnosih s Prištino," je poudaril Vučić.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol