29. 5. 2022, 16:19 | Vir: STA

Putin se je odločil: Srbi bodo imeli najcenejši plin

Profimedia/fotomontaža
Putin se je odločil: Srbi bodo imeli najcenejši plin (foto: Profimedia/fotomontaža)

Na vrhuncu zime naj bi se cena ruskega plina za Srbe še dodatno znižala. Koliko nižja bo po besedah srbskega predsednika?

Srbija bo še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni. O tem sta se v telefonskem pogovoru dogovorila srbski predsednik Aleksandar Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Vučić je poudaril, da bo pogodba sklenjena za tri leta in ne le nekaj mesecev, kot se je govorilo doslej.

Profimedia

Kupovali bodo najcenejši plin v Evropi

Vučić je zagotovil, da bo cena plina, namenjenega Srbiji, "najugodnejša v celi Evropi," saj ne bo fiksna, temveč bo v določeni meri vezana na cene nafte, ki niso poskočile do iste mere kot cene plina.

Po dogovoru naj bi Rusija Srbiji zagotovila 2,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina po ceni, ki je v tem trenutku trikrat nižja od cen, ki jih plačujejo druge države, na vrhuncu zime pa naj bi bila po Vučićevih besedah kar od 10- do 12-krat nižja. Z rusko družbo Gazprom naj bi pogodbo o dobavi plina podpisali že čez nekaj dni.

Profimedia

Srbija odvisna od ruskega plina

V dogovoru pa ni zajeta dobava dodatnih 800 milijonov kubičnih metrov plina, ki jih potrebujejo za nemoteno ogrevanje države. Cena tega plina še ni znana, Vučić pa je dejal, da lahko Putina kadarkoli spet pokliče in se dogovori o dodatnih količinah plina.

Srbija je zelo odvisna od dobave ruskega plina, pogodba o dobavi, ki velja od začetka decembra 2021, pa se izteče v torek. Srbija je doslej plačevala drugo najnižjo ceno plina v Evropi po Belorusiji.

Profimedia

Vučić izrazil željo, da se vojna čimprej konča

Vučić je sicer Putinu najbolj naklonjen voditelj na Zahodnem Balkanu. Čeprav se Srbija pogaja o vstopu v EU, njena vlada noče podpreti sankcij EU proti Rusiji, Srbija pa je glasovala le za resolucijo ZN, ki obsoja ruski napad na Ukrajino in ne vključuje sankcij.

V zvezi s pritiski Zahoda je Vučić danes dejal, da "ni lahko reči, kako dolgo bo Srbija lahko vodila neodvisno in suvereno politiko". V pogovorih s Putinom pa je izrazil tudi željo Srbije po čimprejšnji prekinitvi vojne v Ukrajini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.