Uredništvo | 11. 1. 2024, 14:46

Grad duhov: nekoč je bil kot iz pravljice, danes pa ...(VIDEO)

Instagram/putevima_srpske_istorije/posnetek zaslona

Dvorec je veljal za ikono klasične arhitekture s konca 19. stoletja.

Nedavno smo poročali o nekaterih najbolj prepoznavnih hotelih nekdanje Jugoslavije, v katerih se je živelo in zabavalo kot v filmu, a so po razpadu nekdanje skupne države in tranziciji doživeli boleč padec in danes zapuščeni propadajo: med njimi sta na primer Haludovo Palace hotel na Krku in Belvedere v Dubrovniku.

Žal niso edini: zaradi pomanjkanja vzdrževanja propadajo tudi arhitekturne mojstrovine iz drugih zgodovinskih obdobij, denimo romantični dvorec Bissingen-Nippenburg iz 19. stoletja. Dvorec se nahaja v srbski Vojvodini, v mestecu Vlajkovac, in je že pol stoletja uvrščen med srbske kulturne spomenike.

Dvorec, ikono klasične arhitekture s konca 19. stoletja, so zgradili leta 1859 po naročilu grofa Györgyja Mocsonyija in je veljal za eno najpomembnejših posesti plemiške družine v tem delu Vojvodine. Med drugim se je ponašal s knjižnico z več kot 20.000 naslovi, med njimi pravimi raritetami ter bogato zbirko porcelana in umetnin.

Toda kljub temu danes zanj ne skrbi nihče: stavba je vidno zanemarjena, z uničeno zunanjo fasado, odpadajočim ometom, zaraščenim vrtom in propadlo notranjostjo, poroča N1.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nevena Kovačević| Istorija & Putovanja (@putevima_srpske_istorije)

Ruševine dvorca je nedavno obiskala ustvarjalka Instagram profila putevima_srpske_istorije (Po poteh srbske zgodovine), ki je bila nad videnem ogorčena. "Vedno mi je neskončno žal, kadar obiščem dvorec, ki ima potencial, da bi postal turistična atrakcija, ampak smo se raje odločili za to, da nam propada pred očmi. To se je zgodilo tudi z dvorcem v Vlajkovcu. /.../ Ko vidim takšne objekte v Srbiji, pa imamo tudi ogromno cerkva in trdnjav, ki propadajo, ne morem, da se ne bi vprašala, ali smo v Beogradu res nujno potrebovali projekt Beograd na vodi, ki je uničil avtentičnost mesta in pogled s trdnjave, z denarjem, ki je vložen vanj, pa bi namesto tega lahko restavrirali vse objekte, ki so v Srbiji na robu propada. Mislim, da bi neka druga država to mogoče bolj cenila, mi pa se na to požvižgamo zaradi želje, da bi bili videti kot Dubaj," je bila ostra.

Impresivna zgodovina

Dvorec Bissingen-Nippenburg je s poroko grofice Mocsonyi z avstrijskim grofom Rudolfom Gaborjem Bissingen-Nippenburgom prešel v last avstrijske družine in v njeni lasti ostal do druge svetovne vojne, potem pa je bil nacionaliziran, poroča N1.

Po drugi svetovni vojni je dvorec postal zatočišče za vojne sirote, v 70. letih prejšnjega stoletja pa so v njem uredili stanovanja. Leta 1973 mu je bil podeljen tudi status kulturnega spomenika posebnega pomena. Po razpadu Jugoslavije je bil dvorec vrnjen nekdanjim lastnikom, ki so se sicer trudili, da bi dvorec začeli obnavljati, vendar so ugotovili, da bi to bilo izjemno drago.

Kljub temu pa naj bi dvorec nedavno prišel v ožji izbor kulturnih spomenikov, ki jih država namerava rekonstruirati. Zavod za varstvo kulturnih spomenikov v Pančevu je namreč zastavil projekt raziskav in konservatorskih del družine Bissingen-Nippenburg v Vlajkovcu.

Projekt je po pisanju N1 leta 2022 financiralo srbsko ministrstvo za kulturo in informiranje, ki predvideva izdelavo dokumentacije za izvedbo konservatorsko-restavratorskih del na fasadi in idejno rešitev prenove gradu s predlogom nove namembnosti. Dvorec so tako začeli tudi skenirati in fotografirati detajle ter ugotavljati dejansko stanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol