Uredništvo | 24. 12. 2023, 22:57

Na božični večer v Beogradu izgredi: zbralo se je več tisoč ljudi, ki so razbili okna in hoteli vdreti v mestno hišo

Profimedia

Protestnike, ki zahtevajo razveljavitev nedavnih volitev, je policija poskušala razgnati s solzivcem.

V Srbiji se tudi na božični večer nadaljujejo protesti, na katerih udeleženci zahtevajo razveljavitev izida nedavnih predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitev. Pred beograjsko mestno hišo se je zbralo več tisoč ljudi, ki so skušali v stavbo tudi vdreti. Pri tem so razbili okno vhodnih vrat, policija pa je proti njim uporabila solzivec, piše N1.

Profimedia

Avtobusi volivcev iz Republike Srbske

Na shodu, ki ga je združena v listi Srbija proti nasilju organizirala srbska opozicija, so protestniki vzklikali "Vučič je tat". Množica protestnikov je prepričana, da je na volitvah pred enim tednom prišlo do prevare. Še posebej naj bi do nepravilnosti prihajalo na lokalnih volitvah v Beogradu.

Da je prišlo do nepravilnosti, so sicer opozorili tudi mednarodni opazovalci, ki so spremljali srbske volitve.

Opozicija vladajoči Srbski napredni stranki (SNS) očita, da je v Beogradu do zmage prišla s pomočjo organiziranega prihoda okoli 40.000 ljudi, ki so z avtobusi prišli iz entitete Bosne in Hercegovine Republike Srbske in glasovali za SNS. Zmotile so jih tudi druge nepravilnosti, do katerih naj bi prišlo na volitvah.

Profimedia

Opozicijska voditelja gladovno stavkata

Protestnikom so se na shodu pridružili tudi poslanci koalicije Srbija proti nasilju, med njimi voditelja koalicije Marinika Tepić in Miroslavo Aleksić. Omenjeni poslanci sicer že od prvega protesta po volitvah ostajajo v poslopju državne volilne komisije, njihova voditelja pa že od takrat gladovno stavkata. Gladovno stavko bosta po lastnih napovedih nadaljevala, dokler ne izpolnijo njihovih zahtev in razveljavijo volitev v Beogradu, piše N1.

Vučićeva SNS je sicer pred opozicijsko koalicijo v srbski prestolnici le tesno zmagala. V videonagovoru se je na današnje proteste odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je povedal, da v Beogradu ne poteka nikakršna reovolucija. Oblak solzivca, ki so ga izstrelili policisti, je sicer med javljanjem v živo zajel tudi ekipo N1 Beograd, ki je poročala s protestov.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord