25. 6. 2023, 10:10 | Vir: STA

Protestniki v Beogradu znova zavzeli ulice, blokirali so tudi avtocesto

STA

Demonstracije, ki so sprva potekale v Beogradu, so se v zadnjih tednih razširile po celotni Srbiji. To soboto so protestniki promet blokirali še v Šapcu, Novem Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu, Leskovcu in Vranju.

V Beogradu je v soboto potekal osmi protest Srbija proti nasilju. Vsakotedenski protivladni shodi so v srbski prestolnici stalnica od začetka maja, ko sta v dveh strelskih napadih 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 19 ljudi. Demonstracije so potekale še v okoli desetih drugih krajih v Srbiji.

V Beogradu so protestniki blokirali avtocesto, ceste in ulice pa so nezadovoljni državljani zasedli še v številnih ostalih srbskih mestih.

Protestirali tudi v Washingtonu

Po navedbah Voice of America (VOA) je shod nekaj posameznikov tokrat potekal tudi v Washingtonu, kjer so se pripadniki tamkajšnje srbske izseljenske skupnosti zbrali pred Belo hišo, da bi opozorili na dogajanje v domovini.

Zahteve protestnikov in predstavnikov opozicije ostajajo enake. To so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki to počnejo. Vse glasnejši so tudi pozivi k odstopu predsednika Aleksandra Vučića.

Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord