21. 10. 2023, 21:19 | Vir: STA

Humanitarna pomoč prispela v Gazo, a bombe še vedno padajo

Profimedia

Tovornjaki z življenjsko pomembno pomočjo so začeli prečkati mejni prehod Rafa.

Številni svetovni voditelji so pozdravili začasno odprtje mejnega prehoda Rafa med Egiptom in Gazo. Mejo je prečkalo skupno 20 tovornjakov. Uradniki ZN pa ocenjujejo, da bi naslednji konvoj lahko mejo prečkal šele v ponedeljek. Prispela pomoč po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije vključuje osnovno medicinsko opremo ter zdravila za travmatološke in kronične bolezni. Prav tako so v Gazo med drugim prepeljali hrano in vodo. 

Michel: "Pozitivni koraki"

"Pozdravljam odprtje mejnega prehoda Rafa za dostavo humanitarne pomoči v Gazo. To je pomemben prvi korak, ki bo olajšal trpljenje nedolžnih ljudi," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil odprtje mejnega prehoda. "Te pozitivne korake moramo še naprej nadgrajevati, da bi najranljivejšim civilistom zagotovili humanitarno pomoč," je poudaril.

Profimedia

Ob tem se je zahvalil prizadevanjem generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, organizaciji Rdeči polmesec, Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), Svetovnemu programu za hrano (WFP) in Skladu ZN za otroke (Unicef).

Blinken opozarja Hamas

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izpostavil nujnost trajne dostava humanitarne pomoči civilistom. Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths pa je opozoril, da prvi konvoj tovornjakov, ki je prečkal mejni prehod, ne sme biti zadnji. "Prepričan sem, da bo ta pošiljka začetek trajnih prizadevanj za zagotavljanje osnovnih potrebščin prebivalcem Gaze," je še dodal.

Profimedia

Odprtje so pozdravili tudi v ZDA. Državni sekretar Antony Blinken je ob tem pozval vse strani, naj držijo mejni prehod odprt in s tem omogočijo dostavo pomoči. Je pa opozoril, da je treba zagotoviti, da se Hamas ne bo vmešal v dostavo. "Palestinski civilisti niso odgovorni za grozljiv Hamasov terorizem," je dejal.

Po poročanju nekaterih medijev, je v soboto zvečer prišlo do zračnega napada na lokalni trg v begunskem taborišču Nuseirat v osrednjem območju Gaze, v katerem naj bi življenje izgubilo na desetine Palestincev.

Lakote ne bo konec

Nemški kancler Olaf Scholz je pozdravil prihod tovornjakov v Gazo. "Dobra in pomembna novica je, da je prva humanitarna pomoč zdaj dostavljena ljudem v Gazi," je zapisal na omrežju X in dodal, da si bo Nemčija še naprej prizadevala za olajšanje trpljenja v tem konfliktu.

Profimedia

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je medtem opozorila, da civilnemu prebivalstvu v Gazi primanjkuje vsega in pozvala k razširitvi dobave humanitarne pomoči. Francosko zunanje ministrstvo pa je pozvalo še k humanitarni prekinitvi ognja, kar bi omogočilo trajno dostavo pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Začetek dobave pomoči je pozdravil tudi britanski zunanji minister James Cleverly. "Tovornjaki z življenjsko pomembno pomočjo so zdaj začeli prečkati Rafo v Gazo. Ta pomoč je rešilna bilka za vse, ki trpijo. Vendar ne sme biti enkratna. Združeno kraljestvo ostaja zavezano humanitarnemu dostopu do Gaze," je zapisal na omrežju X.