STA/M.P. | 22. 10. 2022, 11:32

Salvini bo v novi vladi vodil precej nepričakovan resor

Profimedia

Giorgia Meloni je v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka, znani so vsi ostali člani nove desne vlade.

Predčasne volitve v Italiji so bile 25. septembra, na njih je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni pa so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

Ministrska ekipa je zapečatena

Melonijevi je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarske osebe.

Profimedia

Za zunanjega ministra je imenovala nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija iz stranke Naprej Italija, ki bo tudi podpredsednik vlade. Tajani je leta 2019 v Sloveniji povzročil razburjenje zaradi izjav na slovesnosti spomina na žrtve fojb, sicer pa velja za proevropsko usmerjenega politika.

Salvini postal minister za infrastrukturo

Na čelo pravosodnega ministrstva je Meloni imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Ministrstvo za gospodarstvo bo poslej vodil dosedanji minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti iz Lige.

Vodja Lige Matteo Salvini in nekdanji notranji minister je po novem minister za infrastrukturo, skupaj s Tajanijem pa je (spet) tudi podpredsednik vlade.

Šest od 24 ministrstev bodo po novem vodile ženske.

Šest od 24 ministrstev bodo po novem vodile ženske.

Profimedia

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu.

Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje. Desna roke Melonijeve Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, še en njen tesen sodelavec Guido Crosetto pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem.

Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, sopredsedujoči Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol