31. 7. 2022, 17:36 | Vir: STA

Ob dnevu ruske mornarice je Putin napovedal nekaj precej strašljivega

Profimedia

Ruski predsednik je v Sankt Peterburgu podpisal novo pomorsko doktrino in ob tem dal vedeti, kakšne bodo njegove nove poteze. 

Napovedal je, da bo ruska mornarica "v prihodnjih mesecih" prejela nove hipersonične rakete cirkon, ki so devetkrat hitrejše od zvoka in jim po besedah predsednika ni enakih na svetu. 

Prva ladja, ki bo opremljena s tem orožjem, bo po besedah Putina fregata Admiral Gorškov, ki bo uporabljena "v skladu z interesom ohranjanja varnosti Rusije". Zatrdil je, da ima Rusija dovolj vojaške moči, da premaga vsakega agresorja.

Za glavno grožnjo označil širjenje NATA na Vzhod

Putin je kot glavni varnostni grožnji izpostavil željo ZDA, da bi dominirale svetovnim oceanom, ter širjenje Natove vojaške infrastrukture vse bližje mejam Rusije. Kot je v govoru ob podpisu doktrine, ki šteje 55 strani, še poudaril, ta jasno opredeljuje "nove rdeče linije za Zahod" v Črnem, Baltskem in Arktičnem morju.

"Javno smo označili meje in območja ruskih nacionalnih interesov, tako gospodarskih kot strateških, ki so ključnega pomena," je dejal in dodal, da jih bodo branili "odločno in z vsemi sredstvi".

V svojem govoru pred več tisoč gledalci na paradi ni neposredno govoril o ruski agresiji proti Ukrajini. Zahvalil se je mornarici za naloge, ki jih opravlja že stoletja, in pohvalil njeno visoko stopnjo obrambne pripravljenosti.

Tudi o širitvi ruske infrastrukture

Dokument, ki ga je ruski predsednik slovesno podpisal v sanktpeterburški trdnjavi Petra in Pavla, med drugim predvideva širitev ruske vojaške infrastrukture na ukrajinskem polotoku Krim.

Napoveduje tudi "obsežno krepitev ruskega geopolitičnega položaja" v Črnem in Azovskem morju.

V skladu z doktrino je načrtovana tudi gradnja sodobnih letalonosilk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol