28. 6. 2022, 22:42

Putin prekinil telefonski pogovor z Macronom in raje igral hokej

Profimedia

Nekaj dni pred začetkom invazije na Ukrajino sta se po telefonu pogovarjala francoski in ruski predsednik. Sedaj je v javnost prišel prepis, ki razkriva, o čem vse sta govorila.

V javnost prišel prepis pogovora med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki sta se nekaj dni pred začetkom vojne v Ukrajini pogovarjala po telefonu.

Prepis so objavili Francozi

Prepis je Elizejska palača objavila v povezavi z dokumentarcem, ki so ga posneli za francosko televizijo, iz pogovora pa je razvidno, kako kljubovalen sogovornik je ruski predsednik. Macronu, ki želi pomiriti strasti, ruski predsednik ves čas nasprotuje z obtoževanjem Ukrajine, na koncu pa prekine pogovor, ker se mu mudi igrat hokej.

Profimedia

Putin ves čas obtožuje Ukrajino

Macron na zažetku telefonskega pogovora Putina povpraša o njegovih namerah, ruski predsednik pa v odgovor napade ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ga obtoži, da je lagal ter da ni želel izvajati sporazuma iz Minska. Po Putinovih besedah naj bi si prizadeval celo za jedrsko orožje, pogovor povzemajo pri 24ur.com.

Presednika se v nadaljevanju prepirata tudi glede vloge ruskih separtistov. Putin še naprej vztraja, da je treba pritisk na Ukrajino okrepiti, Macron pa mu reče, da bo Zelenskega opomnil, naj se umiri. Francoski predsednik Putina še opozori, naj se v naslednjih dneh ne vpletajo v kakršnekoli provokacije, nato pa ga povabi na srečanje z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, kar je bil tudi cilj pogovora. 

Profimedia

Pogovor konča, ker želi igrati hokej

Ruski predsednik se s srečanjem strinja. Pove, da se mu je v čast pogovarjati z evropskimi in ameriškimi kolegi, a je treba srečanje najprej pripraviti. Nato pa francoskemu presedniku reče, da želi sedaj igrati hokej, saj da je v telovadnici in ravno začenja s treningom. Komaj štiri dni kasneje je Putinova vojska začela invazijo na Ukrajino in končala mir v Evropi, so še zapisali pri 24ur.com.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.