J. B. | 5. 2. 2023, 11:47

Putinovi vohuni so povsod med nami, tokrat so ga razkrinkali v svetu nogometa (od profesionalca do izdajalca)

Profimedia/fotomontaža

Nekoč je nastopal celo v najmočnejši nogometni ligi v državi, zdaj pa se je kot domnevni državni izdajalec znašel za zapahi.

The Telegraph piše, da je bil ob koncu preteklega leta v Nemčiji aretiran Carsten Linke, nekdanji profesionalni nogometaš in danes trener mladih, ki mu očitajo, da je kot dvojni agent vohunil za Rusijo in državi, ki jo vodi Vladimir Putin, dejansko posredoval nekaj strogo zaupnih dokumentov, povezanih z vojno v Ukrajini.

Dvojno življenje

Danes 57-letni Linke je v svoji nogometni karieri odigral kar 395 tekem, kot član Hannovra pa eno sezono nastopal tudi v elitni bundesligi. Po koncu kariere se je lotil trenerskega posla, ves ta čas pa je dejansko živel dvojno življenje. V prostem času je bil čisto pravi družinski človek in zgleden prebivalec lokalne skupnosti.

Toda ob tem je Linke vrsto let sodeloval tudi z nemško zunanjo obveščevalno službo (BND). Nadzoroval je enote, zadolžene za vohunjenje za tujo komunikacijo in notranjo varnost, hkrati pa več kot očitno zaupne dokumente predajal v sovražne roke.

Je deloval sam?

Najmanj dvakrat naj bi Rusiji posredoval zaupne informacije, nemške oblasti pa se že vse od njegove aretacije dalje trudijo ugotoviti, ali je deloval sam ali pa je imel znotraj BND svoje pomočnike.

Nedolgo tega sta bila ruska vohuna razkrinkana in aretirana tudi v Ljubljani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol