12. 2. 2024, 07:28 | Vir: STA

Med srditimi napadi na Rafo iz krempljev Hamasa osvobojena dva talca

Profimedia

Izraelska vojska nadaljuje napade na Rafo na jugu območja Gaze, kjer je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ponoči ubitih 52 ljudi, vključno z otroki.

Obenem je Izrael davi sporočil, da je v skupni operaciji vojske, obveščevalne agencije in policije v Rafi po skoraj 130 dneh v ujetništvu osvobodil dva talca. Talca - 60-letni Fernando Simon Marman in 70-letni Louis Har - sta bila po navedbah vojske ugrabljena iz kibuca Nir Jicak. Oba naj bi bila v dobrem zdravstvenem stanju, prepeljali pa so ju na preglede v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je med napadi 7. oktobra lani, ki so sprožili silovit odgovor Izraela, zajelo okrog 250 talcev. Glede na navedbe Izraela jih je približno 130 še vedno v Gazi, od tega naj bi bilo 29 mrtvih. Več deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko je Izrael v zameno osvobodil več kot 200 palestinskih zapornikov.

Zaradi počasnega tempa reševanja talcev se izraelski premier Benjamin Netanjahu odtlej sooča s protesti in celo pozivi k predčasnim volitvam. V Kairu trenutno potekajo pogovori o novi prekinitvi ognja in izmenjavi talcev za zapornike, na kar naj bi bil Hamas pripravljen pristati. Netanjahu medtem vztraja, da lahko talce osvobodijo le z vojaškim pritiskom.

Profimedia

V tej luči je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. V novih zračnih napadih izraelske vojske na mesto je bilo ponoči po navedbah tamkajšnjih Hamasovih oblasti ubitih najmanj 52 ljudi.

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi dodatnih talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.