28. 12. 2022, 11:26 | Vir: STA

Razmere se zaostrujejo: zaprli mejni prehod med Kosovom in Srbijo

Twitter/WWIII.LIVE

To otežuje več tisoč državljanom, da bi se vrnili domov.

Kosovske oblasti so zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare, potem ko so ga protestniki s srbske strani blokirali v znak podpore kosovskim Srbom.

Blokada mejnega prehoda otežuje več tisoč državljanom Kosova, ki delajo v državah Evropske unije, da bi se vrnili domov.

Državljanom, ki so že vstopili v Srbijo, so kosovske oblasti sporočile, naj uporabljajo druge prehode ali vstopijo na Kosovo prek Severne Makedonije. Kosovo je zaradi stopnjevanja napetosti in barikad 10. decembra že zaprlo dva mejna prehoda.

Ukrepi proti Srbiji?

Kosovsko zunanje ministrstvo je pozvalo članice Evropske unije, naj ukrepajo proti Srbiji. Menijo, da Srbija poskuša destabilizirati sever Kosova, v zadnjem času tudi s postavljanjem barikad.

Profimedia

"Srbija v najboljšem primeru namerno poskuša destabilizirati Kosovo, da bi preprečili napredek dialoga, posebno v kontekstu predlaganega načrta Evropske unije (ki ga podpirata Francija in Nemčija) za normalizacijo odnosov," je zapisalo ministrstvo. "V najslabšem primeru je namerno stopnjevanje napetosti in instrumentalizacija kriminalnih združb, ki spominjajo na način, na katerega je Srbija začenjala vojne v 90. letih prejšnjega stoletja, res slaba popotnica in uresničitev tega, o čemer že leta trobi vojni režim v Beogradu," so še zapisali v tristranskem pismu.

Spomnimo ...

Razmere na Kosovu so se v zadnjih tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad. Na teh vztrajajo že 19 dni, kljub pozivom iz Prištine, Bruslja in Washingtona, naj jih odstranijo.

Najnovejši protesti kosovskih Srbov in njihovih podpornikov na srbski strani pa sledijo odločitvi srbskega predsednika Aleksandra Vučića o odreditvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu.