Ni. Vu. | 9. 10. 2023, 12:22

Regionalna volitve v Nemčiji: zmage se veselijo konservativci in desničarji

Profimedia

Rezultati volitev naj bi močno vplivali na celotno državo.

V Nemčiji so včeraj potekale regionalne volitve v deželah Bavarska in Hessen. Zelo pomembne regionalne volitve v deželah, ki sta najbogatejši in največji v Nemčiji, so prinesle rezultate, ki bodo v prihodnosti močno vplivali na politično stanje v celotni državi in na njen nadaljnji demokratični razvoj. Številni analitiki so prepričani, da bodo imele volitve posledice, ki jih bo čutila celotna država. Regionalne volitve so namreč prinesle oblast konservativcem in desničarjem, levosredinska nacionalna koalicija kanclerja Olafa Scholza pa je ostala praznih rok. 

Na volitvah je imela pravico glasovanja četrtina vseh Nemcev, konservativne in desničarske stranke pa so se med kampanjo najbolj osredotočile na kritiko vlade Olafa Scholza zaradi migracijske in energetske politike, ki jo izvaja. To se jim je tudi izplačalo. Po zadnjih rezultatih je v Hessnu konservativna CDU prejela 34,5 odstotka vseh glasov, medtem ko je skrajno desničarska AFD prav tako presegla rezultate prejšnjih volitev in dosegla predvidenih 18 odstotkov. Po drugi strani se Scholzovi koaliciji trenutno napoveduje 15 odstotkov, medtem ko je liberalna FDP trenutno tik pod pragom s 4,9 odstotka.

Profimedia

Na Bavarskem je konservativna CSU napovedana kot največja stranka s 36,7 odstotka, čeprav bi bil to njen najslabši rezultat od leta 1958 dalje. CSU bo verjetno ostala na oblasti, vendar bo morala oblikovati koalicijo s stranko Freie Wahler, ki je dosegla doslej najboljši rezultat s predvidenimi 15 odstotki. Na tretjem mestu na Bavarskem so Zeleni s prav tako 15 odstotki, medtem ko je SPD dosegel katastrofalnih 8 odstotkov. FDP je ostal brez sedeža v parlamentu z vsega 2,8 odstotka glasov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord