Ni. Vu. | 14. 11. 2023, 11:36

Tudi o mejah, migrantih in povečani teroristični grožnji: slovenski premier Robert Golob na obisku v Italiji

Profimedia

Prvi mož slovenske vlade se mudi v sosednji Italiji, kjer bodo na dnevnem redu številne pereče teme.

V preteklih nekaj mesecih so na številnih mejnih prehodih po vsej Evropi povečali nadzor, v prvi vrsti zaradi vse večjega števila nezakonitih prehodov ter grožnje terorizma. Dve odprti vojni fronti sta poskrbeli za še večji migrantski val, prav tako je treba vedeti, da veliko število beguncev že po moriji v Siriji predstavlja velik problem predvsem za številne evropske države.

Strokovnjaki opozarjajo, da je večje število beguncev hočeš nočeš povečalo tudi grožnjo terorizma. Teroristi s pridom izkoriščajo migrantske krize in se na tak način poskušajo infiltrirati v ciljne države, v katerih želijo sejati smrt. Slovenija in Italija sta kot članici Evropske unije neprestano pod pritiskom nezakonitih prehodov mej, zato sta nedavno s svojimi sosedami okrepili nadzor na mejah.

Golob in Melonijeva tudi o dodatnih kontrolah na mejah

Ravno zaradi naštetega se bosta danes v Rimu srečala premier Slovenije Robert Golob in predsednica vlade Italije Giorgia Meloni. V italijanski prestolnici bosta med drugim razpravljala tudi o drugih temah, vendar je glavni razlog za sestanek nadzor na mejah in možnost uvedbe dodatanih kontrol. Italija je že sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, posledično je Slovenija uvedla nadzor nad mejah s Hrvaško in Madžarsko. Skupno nadzor na mejah zdaj izvaja že enajst držav schengenskega območja. Odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo je premierka Giorgia Meloni opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu - od Bližnjega vzhoda do migrantske krize.

Roberta Goloba bo v Italiji gostila Giorgia Meloni.

Roberta Goloba bo v Italiji gostila Giorgia Meloni.

Profimedia

Robert Golob bo v Rimu po napovedih predstavil svoje zamisli o tem, kako ohraniti “schengen” in preprečiti, da bi nadzor na mejah med državami tega območja postal trajen, poroča N1. Golob in Melonijeva bosta govorila tudi o drugih aktualnih vprašanjih, kot so razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, pri čemer ni zaznati večjih razlik v pogledih Ljubljane in Rima. Ob mednarodnih temah bodo na dnevnem redu Goloba in Melonijeve tudi dvostranske teme, med njimi tiste, povezane s slovensko manjšino v Italiji. Golob je pred obiskom v ponedeljek gostil predstavnike manjšine, v Rimu pa bo po napovedih izpostavil vprašanje zagotovljenega zastopstva v italijanskem parlamentu.

Golob se bo srečal tudi s predsednikoma obeh domov parlamenta, ne pa tudi s predsednikom republike Sergiom Mattarello, ki ga v času njegovega obiska ne bo v Rimu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord