28. 12. 2023, 07:28 | Vir: STA

Sprejet ključen dogovor, ki bo mnogim olajšal potovanja (poglejte, kako)

Profimedia

Romunija in Bolgarija sta z Avstrijo dosegli dogovor, po katerem se bosta marca prihodnje leto pridružili schengenskemu območju prostega gibanja po morju in zraku, t.i. zračnemu schengnu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v sredo sporočila romunska vlada.

"Po 13 letih se bo Romunija končno pridružila schengnu! O tem imamo politični dogovor," je na družbenem omrežju Facebook zapisal romunski premier Marcel Ciolacu.

Kot je v sredo sporočilo romunsko notranje ministrstvo, je predviden postopen pristop k schengenskemu območju. To pomeni, da bi Bolgarija in Romunija schengenski pravni red na svojih zračnih in morskih mejah uporabljali od marca 2024. Odpravo nadzora na kopenskih mejah naj bi obravnavali prihodnje leto.

Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Evropska komisija je ocenila, da že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop, a sta odločitev o tem blokirali Avstrija in Nizozemska.

Glavna ovira pri vstopu Avstrija

Nazadnje je njun sprejem lani preprečil veto Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih migrantov po t. i. balkanski poti. Nizozemska pa je nasprotovala vstopu Bolgarije, a je 15. decembra letos sporočila, da je ta država izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje z okrepitvijo varovanja svojih meja in boja proti nezakonitim migracijam.

Avstrija je predlog o t.i. o zračnem schengnu predstavila v začetku decembra. Po njem bi kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengna, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer sedaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov. V zameno je Dunaj zahteval zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU.

Evropska komisija je to pozdravila kot napredek in poudarila, da je pripravljena zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU.

V območju schengna je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol