L. PA. | 2. 11. 2023, 12:25

Srhljivo: za javnost snemala vloge o družinskem življenju, v ozadju pa zlorabljala otroke

Instagram

Ruby Franke je nekdanja priljubljena ustvarjalka vsebin o družinskem življenju, ki je po razkritju grozljive resnice o zlorabi otrok doživela boleč padec.

Američanka Ruby Franke je bila nekoč le še ena v morju mam vplivnic. Od leta 2015 je upravljala YouTube kanal z imenom "8 passengers" (8 potnikov), ki je dokumentiral življenje njene številčne družine. Z možem Kevinom imata namreč kar šest otrok. Kanal je imel več kot 2 milijona sledilcev, posnetki pa po več sto tisoč ogledov.

Popularnost, ki so jo dosegale te vsebine, je presenetljiva glede na dejstvo, da je bil pristop Ruby Franke k starševanju zelo rigorozen.

Med drugim je bilo mogoče v njenih vsebinah najti pogosto omenjanje tega, da bodo otroci, če je ne bodo ubogali, ostali brez kosila ali večerje, na splošno jim je rada odrekala hrano, nekoč je enega od otrok čez noč zaprla v kopalnico, hčerki je grozila, da bo, če bo še naprej neposlušna, odrezala glavo njeni plišasti igrački, njihove predmete je metala v smeti in tako dalje.

Strokovnjaki verjamejo, da si je takšno občinstvo nabrala na račun vse večje anksioznosti sodobnih staršev, ki jih neposlušnost otrok spravlja ob pamet. Ti so bolj dovzetni za ekstremne vzgojne prijeme, ki jih je uporabljala tudi Frankejeva, sploh če ugotovijo, da v nekaterih primerih delujejo. "Starši se bojijo napak, zato se radi zgledujejo po kom, za katerega je videti, da ima vse pod nadzorom," je za BBC povedal otroški razvojni specialist Siggie Cohen.

Vsi pa vsebin k sreči niso spremljali popolnoma nekritično: na to, da so v vlogih Frankejeve prisotni elementi zlorabe otrok, je skozi leta opozorilo več akterjev, pojavila se je tudi peticija zaskrbljenih gledalcev, da bi morala družino Ruby Franke preiskati služba za varstvo otrok. Na njihovem domu se je res več kot desetkrat zglasila policija, a niso naredili nič konkretnega, da bi zaščitili otroke pred zlorabo.

@nowthis How did Ruby Franke go from popular parenting vlogger to being charged with 6 counts of felony child abuse? #vloggers #rubyfranke #parentvlogger #news ♬ original sound - nowthis

Huda zloraba otrok

Toda letos avgusta je bila Ruby Franke skupaj s poslovno partnerico Jodi Hildebrandt končno aretirana, saj je 12-letni sin Ruby Franke uspel pobegniti iz hiše Jodi Hildebrandt in milo prosil sosede za nekaj kruha in vode.

Sosedje so takoj poklicali policijo, saj so ugotovili, da ima dvanajstletnik po telesu odprte rane, okoli zapestij in gležnjev pa lepilni trak. V hiši so našli še desetletno hčer Ruby Franke v podobnem stanju. 6. septembra so Ruby Franke končno obtožili kar šestih kaznivih dejanj v povezavi z zlorabo otrok.

Po aretaciji se je na Instagramu oglasila njena najstarejša hči Shari in povedala, da so z brati in sestrami leta opozarjali policijo in službo za varstvo otrok na zlorabo in da so presrečni, da so se končno odločili ukrepati. Tudi sestri Frankejeve sta dejali, da je skrajni čas, da so jo aretirali, in da sta ostajali tiho, da bi zaščitili otroke. Oče Kevin Franke trdi, da "v zlorabah ni sodeloval", četudi je bilo v številnih vsebinah na kanalu mogoče videti tudi njega. Z Ruby Franke naj bi se v vmesnem času razšla.

Zakaj sta služba za varstvo otrok in policija za ukrepanje potrebovali toliko časa, sicer ni jasno, verjetno jih je preslepilo dejstvo, da je šlo za belopolto družino višjega družbenega razreda, ki je v družbi uživala velik ugled. Vsekakor pa zaradi primera Ruby Franke velja še bolj kritično spremljati preostale starše vplivneže, ki svoje popolno življenje in starševske prijeme tako radodarno razkazujejo na družbenih omrežjih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol