23. 4. 2022, 12:10 | Vir: STA

Rusi priznali: mornarji niso rešeni, temveč pogrešani

Profimedia

Več družin je povedalo, da ne morejo najti svojih otrok, ki so služili na ladji. 

Ko se je pred desetimi dnevi potopila križarka Moskva, glavna ladja ruske črnomorske flote, je umrl en mornar, še 27 članov posadke pa pogrešajo, je v petek pozno zvečer sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija sicer potopitev križarke pripisuje požaru na krovu in eksploziji streliva, medtem ko Kijev trdi, da so jo zadele ukrajinske rakete.

Sprva lagali

"Raketna križarka Moskva je bila zaradi požara 13. aprila resno poškodovana zaradi eksplozije streliva," je v petkovi izjavi ponovilo rusko obrambno ministrstvo. "En vojak je bil ubit, še 27 članov posadke je pogrešanih," je dodalo v izjavi in navedlo še, da so "preostalih 396 članov" evakuirali in prepeljali v črnomorsko pristanišče Sevastopol na polotoku Krim.

Zapisali so tudi, da zagotavljajo "vso potrebno podporo in pomoč družinam in prijateljem umrlih in pogrešanih". Rusija je sprva trdila, da so bili vsi člani posadke na krovu ladje Moskva rešeni. Potem ko je Meduza, neodvisen rusko govoreči spletni medij v Latviji, poročal, da je v resnici v nesreči umrlo vsaj 37 ruskih mornarjev, se je Kremelj zavil v molk.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ