20. 10. 2022, 11:56 | Vir: STA

Rusi uničili tretjino ukrajinskih elektrarn, bo prebivalstvo ostalo brez elektrike?

Profimedia

Razmere v napadeni Ukrajini so vse hujše, ruski napadalci so medtem na enostransko priključenih ukrajinskih območjih razglasili vojno stanje, ki oblastem daje dodatna pooblastila.

V ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom in ki jih je Moskva minuli mesec enostransko priključila Rusiji, je začelo veljati vojno stanje, ki ga je razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na energetsko omrežje od danes omejuje porabo elektrike.

Z vojnim stanjem s strani Rusije imenovane oblasti štirih regij dobivajo dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti. Med drugim vojno stanje predvideva strožje varnostne preglede ter omejitve gibanja. Uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.

Poostreni varnostni ukrepi so začeli veljati tudi v Rusiji. Nove omejitve gibanja veljajo v regijah ob meji z Ukrajino, kot so Brjansk, Belgorod in Krasnodar, pa tudi na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Pristojni Ukrajince pozivajo k varčevanju energije

Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko omrežje od danes omejuje porabo električne energije. Po navedbah ukrajinskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo Ukrenergo bodo redukcije elektrike veljale po vsej državi med 7. in 22. uro po krajevnem času, izklopi elektrike pa bi lahko trajali do štiri ure skupaj.

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval prebivalce Ukrajine, naj varčujejo z elektriko. Opozoril je, da bo ukrajinska energetska infrastruktura še naprej tarča ruske agresije, in dodal, da si vlada prizadeva vzpostaviti mobilne vire energije za oskrbo kritične infrastrukture v mestih in vaseh.

Družba Ukrenergo pa je pozvala Ukrajince, naj si priskrbijo zadostne zaloge vode, "toplih nogavic, odej in objemov za družinske člane in prijatelje". Priporočila jim je še, naj napolnijo mobilne telefone, svetilke, baterije in prenosne baterije. Oblasti hkrati pozivajo prebivalce, naj zvečer varčujejo z energijo.

V zadnjih dneh se ruski napadi na elektrarne stopnjujejo

Zelenski je v torek sporočil, da je bilo v ruskih napadih od minulega ponedeljka uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je povzročilo obsežne izpade električne energije po vsej državi. Po podatkih Ukrenerga je bilo v zadnjih desetih dneh skupno več ruskih napadov na energetsko infrastrukturo kot v celotnem prejšnjem obdobju od začetka ruske invazije 24. februarja.

Profimedia

V luči teh napadov je kijevski župan Vitalij Kličko prebivalce prestolnice že v torek pozval, naj "čim bolj varčujejo z električno energijo" in se izogibajo uporabi naprav z veliko porabo energije.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel