31. 5. 2022, 07:03 | Vir: STA

Rusija bo ostala brez ogromnega financiranja za vojno

Profimedia

Embargo na nafto je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Voditelji držav članic Evropske unije so v ponedeljek na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Embargo trenutno pokriva dve tretjini uvoza nafte, je dodal. Toliko ruske nafte članice uvozijo po morju. Ne gre sicer za dokončni dogovor.

Pritisk na Rusijo, da konča vojno 

EU bo z dogovorjenim embargom po besedah Michela Rusiji odvzela "ogromen vir financiranja vojnega stroja". "Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno," je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

Iz embarga tako očitno ostaja izvzeta ruska surova nafta, ki v države članice EU priteče po naftovodu. Tako je namreč uvozijo tretjino, dve tretjini pa po morju.

Dogovor komentirala tudi Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kasneje na Twitterju pojasnila, da dogovor pomeni, da bo do konca leta dejansko prekinjenega okoli 90 odstotkov uvoza nafte iz Rusije.

Sama je sicer na začetku maja predlagala, da se postopoma prepove uvoz vse ruske nafte v EU. Za surovo nafto je predlagala šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa bi to trajalo do konca leta.

Embargo na nafto je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje še izključitev treh ruskih bank iz sistema Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Poleg tega bodo v okviru sankcij prepovedali oddajanje dodatnim trem ruskim televizijam.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec