25. 4. 2022, 13:39 | Vir: STA

Rusija stopila korak nazaj: kaj sledi?

Slika je simbolična.

Profimedia

Do zdaj Rusiji ne uspeva dosegati svojih vojnih ciljev, je po obisku v Kijevu ocenil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Rusko obrambno ministrstvo je napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne Azovstal v Mariupolju, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa, kamor so se zatekli še zadnji ukrajinski branitelji pristaniškega mesta.

Ruska stran je enostransko ustavitev vseh sovražnosti napovedala za ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi svoje enote umaknila na varno razdaljo in zagotovila umik civilistov. Ti bodo lahko glede na zagotovila ruskega obrambnega ministrstva odšli "v katerikoli smeri, ki jo bodo izbrali".

Ukrajinska stran mora sicer pripravljenost na začetek evakuacije nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, so dodali. To naj bi tistim znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut.

Rusija je minuli teden sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad strateškim mestom na jugu Ukrajine, razen nad ogromnim industrijskim kompleksom Azovstal. Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil blokado jeklarne, kjer naj bi skupaj z ukrajinskimi vojaki vztrajalo več sto civilistov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol