12. 5. 2022, 10:29 | Vir: STA

Rusija z ostrimi sankcijami proti Zahodu: pod velikim vprašajem dobava plina

Profimedia

Rusija bo uvedla sankcije proti 31 zahodnim podjetjem. Med njimi je tudi nemško energetsko podjetje.

Nemško energetsko podjetje Gazprom Germania, ki ga od začetka aprila sicer upravlja nemška zvezna agencija za omrežje, bo eno izmed sankcioniranih podjetij. Iz Berlina so sporočili, da še ne vedo, kako bodo te sankcije vplivale na dobavo plina, a da jih preučujejo.

Iz vladnega odloka, ki je bil po naročilu ruskega predsednika Vladimirja Putina objavljen v sredo zvečer, je razvidno, da ruski energetski velikan Gazprom ne sme več poslovati z 31 podjetji iz ZDA, Velike Britanije in EU.

Večinoma gre za podjetja, ki skladiščijo zaloge zemeljskega plina in upravljajo z različnimi plinovodi. Sankcije so tako doletele tudi upravljavca s poljskim delom plinovoda Jamal, ki vodi iz Rusije v Evropo. Rusija je sicer pred tem že ustavila dobavo plina na Poljsko.

V Nemčiji, kjer je Gazprom še vedno največji dobavitelj plina, posledice sankcij zaenkrat še preučujejo. "Krizna skupina za plin podrobno spremlja trenutno situacijo. Trenutno je dobava zagotovljena in se jo ves čas spremlja," so sporočili z ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko.

Gazprom Germania ima v lasti tudi druga pomembna podjetja v nemški plinski industriji, med katerimi sta tudi dobavitelj plina Wingas in družba Astora, ki upravlja z nekaterimi skladišči plina. Tudi ti dve podjetji sta se po poročanju znašli na seznamu in ki jih bodo prizadele ruske sankcije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord