19. 5. 2022, 14:08 | Vir: STA

Rusiji so se predali "zadnji ukrajinski branilci Mariupolja"

Profimedia

Ruski vojski se je predalo že 1730 ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal v mestu Mariupolj, od tega je 80 ranjenih. 

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva je bila velika večina zajetih vojakov premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, piše britanski BBC.

V zadnjih 24 urah naj bi se tako Rusiji predalo okoli 770 t. i. zadnjih ukrajinskih branilcev Mariupolja. Vse borce, ki so se predali, so prepeljali na območja, ki so pod ruskim nadzorom - ranjenim nudijo pomoč v bolnišnicah v Novoazovsku in Donecku, drugi pa so v nekdanji zaporniški koloniji v mestu Olenivka v regiji Doneck.

Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin je v sredo novinarjem v Mariupolju dejal, da je bilo na območju jeklarne okoli 2000 borcev, včeraj pa naj bi jih znotraj Azovstala ostala še "malo manj kot polovica". 

V dneh pred tem so z območja tovarne evakuirali na stotine civilistov. Več dni so medtem potekala pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih pojasnil, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni oziroma da bo treba na izmenjavo ujetnikov, na katero računajo v Kijevu, počakati.

Dmitrij PeskovPo navedbah oblasti proruske ljudske republike Doneck naj bi jih čakalo sojenje pred tribunalom.

Mesto Mariupolj je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom. Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano.