A. B. | 27. 9. 2022, 19:34 | Vir: STA

Ruskemu oligarhu, tesnemu Putinovemu prijatelju, preiskali najdražjo superjahto na svetu

Profimedia/Twitter/ Niels Ackermann/The Oculus Files/fotomontaža

Kaj se dogaja z luksuznimi jahtami, ki so jih ruskim milijarderjem zaplenili v začetku vojne med Rusijo in Ukrajino? Lastniki se skrivajo po celem svetu. 

Nemški preiskovalci so danes v bližini Bremna preiskali jahto ruskega oligarha, ki ga sumijo utaje davkov, pranja denarja in kršenja sankcij EU, je sporočilo nemško državno tožilstvo.

Imena sicer niso razkrili, šlo pa naj bi za Ališerja Usmanova, tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Luksuzno plovilo, dolgo 155 metrov, je bilo oktobra lani na privezu v hamburški ladjedelnici zaradi popravil, trenutno pa je zasidrano v pristaniškem mestu Bremen na severu Nemčije.

Plovilo je preiskalo več kot 60 policistov 

Z državnega tožilstva v Frankfurtu so sporočili, da je več kot 60 policistov preiskalo plovilo, ki je v lasti "69-letnega poslovneža iz Ruske federacije". Preiskali so luksuzno jahto Dilbar, domnevno najdražjo superjahto na svetu, ki stane več kot 500 milijonov evrov.  Pristojni organi so jo aprila zasegli na podlagi sankcij, sprejetih na ravni EU zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Usmanov, tesni Putinov zaveznik in nekdanji predsednik Mednarodne sabljaške zveze, je obtožen, da je med letoma 2017 in 2022 prek "obsežne in zapletene mreže podjetij in korporacij" utajil več milijonov evrov, pridobljenih z nezakonitimi dejavnostmi, vključno z davčno utajo.

Twitter/The Oculus Files - The Oligarch Hunter

Usmana še niso uspeli izslediti 

Nemški preiskovalci so prejšnji teden na Bavarskem že izvedli racijo v dveh nepremičninah, ki pripadata Usmanovu, in sicer v okviru preiskave skupno 24 nepremičnin, povezanih z ruskim oligarhom in štirimi drugimi osebami.

Ališerja Usmanova, ki naj bi v zadnjih letih večino časa bival na Bavarskem, sicer ni ne v Nemčiji ne v Rusiji. Trenutno naj bi bival v Uzbekistanu.

Obtožen je, da se je od leta 2014 v Nemčiji izognil plačilu najmanj 555 milijonov evrov davkov. Preiskovalci v Nemčiji naj bi se zaradi zapletov pri uveljavljanju gospodarskih sankcij proti Rusiji pri poskusu privedbe domnevnih kršiteljev - vključno z ruskimi oligarhi - v veliki meri oprli na davčno zakonodajo, še poroča dpa.

69-letni ruski milijarder je bil leta 2021 uvrščen na šesto mesto na seznamu najbogatejših ljudi na svetu, ki ga je objavil časnik Sunday Times. Je eden od več deset ruskih milijarderjev, ki so jih prizadele zahodne sankcije po začetku invazije na Ukrajino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord