12. 4. 2022, 12:37 | Vir: STA

Saj ni res, pa je! Direktorica Rdečega križa goljufala in pridobila skoraj 20.000 evrov

Profimedia

Kazniva dejanja naj bi storila med 7. januarjem 2015 in 24. decembrom 2019. 

Policija na Hrvaškem je ovadila direktorico Rdečega križa iz Senja. Sumijo jo zlorabe položaja ter neizpolnjevanja dolžnosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig, s čimer si je pridobila skoraj 18.543 evrov protipravne premoženjske koristi, so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva.

Ličko-senjska policija je sprožila kazenski postopek proti 64-letni direktorici senjskega Rdečega križa zaradi suma več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storila med 7. januarjem 2015 in 24. decembrom 2019.

Ponarejala podpise, ni vodila poslovnih knjig ...

Po navedbah policije je kot direktorica pravne osebe s sedežem v Senju zlorabila svoj položaj ter protizakonito "samostojno, fiktivno ustanovila telesa pravne osebe ter pri tem poneverila podpise predsednice skupščine in članov odbora na statutu, nato pa tudi druge odločitve in dokumente, ki jih sprejemata skupščina in odbor".

Direktorico sumijo, da je protipravno uporabljala kreditno kartico pravne osebe za kupovanje oblačil in storitev v zasebne namene ter vršila plačila s poslovnega računa, ne da bi upravičila resnične stroške. Poleg tega si je prisvojila mobilni telefon in pametno tablico, z vsem tem pa naj bi si pridobila za 18.332 evrov protipravne premoženjske koristi.

Odločitve sprejemala sama

Policisti jo prav tako sumijo, da ni vodila poslovnih knjig, ki bi jih morala voditi po zakonu o finančnem poslovanju in računovodstvu neprofitnih organizacij.

Na ličko-senjski policijski upravi so pojasnili, da je direktorica odločitve sprejemala sama. To je počela tako, da je na delovna telesa pravne osebe imenovala ljudi, ki sploh niso vedeli, da jih je imenovala, zato tudi niso sodelovali pri sprejemanju odločitev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol