9. 10. 2022, 12:44 | Vir: STA

Saj ni res, pa je: z lepilom sta se prilepila na Picassovo sliko

Facebook/Jason Wood MP

Za nenavadno akcijo dveh protestnikov, ki sta povzročila težave v muzeju, naj bi bile krive podnebne spremembe.

Dva podnebna aktivista sta danes v umetniški galeriji v avstralskem Melbournu prilepila roke na zaščitno steklo protivojne Picassove slike Pokol v Koreji. Tako sta želela opozoriti na posledice podnebnih konfliktov. Slika je nepoškodovana, aktivista pa so aretirali.

Galerija je zaradi incidenta poklicala policijo in razstavo zaprla za javnost. Protestnika so uspeli odstraniti z zaščitnega stekla več kot uro po začetku akcije. Skupaj s tretjim protestnikom "sta bila aretirana in pomagata policiji pri preiskavi," je sporočila policija.

Podnebni zlom pomeni več konfliktov 

Na slikah in videoposnetku, ki jih je gibanje Extinction Rebellion delilo na družbenih omrežjih, je videti v črno oblečena aktivista z rokami, stisnjenimi ob sliko v sobi Narodne galerije Viktorije. Poleg njiju stoji moški v majici s simbolom Extinction Rebellion - peščeno uro v krogu, na tleh pa črn transparent z napisom Podnebni kaos = vojna + lakota.

"Domnevamo, da so trije protestniki vstopili v pritličje galerije, preden sta se moški in ženska prilepila na zaščitno prevleko Picassove slike," je povedala tiskovna predstavnica policije zvezne države Victoria.

Picassovo delo iz leta 1951 prikazuje grozote vojne. Kot je skupina zapisala na Facebooku, da bo podnebni zlom pomenil naraščanje števila konfliktov po vsem svetu, zato svet pozivajo, naj takoj ukrepa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol