25. 5. 2022, 21:47 | Vir: STA

Se svet še lahko izogne prehranski krizi?

Profimedia

Kaj zahteva Rusija, da bi lahko dobava hrane spet nemoteno stekla?

Namestnik zunanjega ministra Rusije Andrej Rudenko je pozval k umiku sankcij proti Rusiji, če se želi svet izogniti prehranski krizi. Izrazil je pripravljenost Rusije za vzpostavitev ladijskih humanitarnih koridorjev iz blokiranih pristanišč. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je pristanišče v Mariupolju odprto in razminirano.

Profimedia

Ukrajina naj razminira vsa pristanišča

"Reševanje problema hrane zahteva celovit pristop, vključno z umikom sankcij, ki so bile naložene ruskemu izvozu in finančnim transakcijam," je dejal Rudenko. "Prav tako zahteva, da Ukrajina razminira vsa pristanišča, kjer so zasidrane ladje," je še sporočil namestnik zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Ob tem je zatrdil, da je Rusija pripravljena omogočiti humanitarni prehod ladjam.

Rusija je doslej obtožbe o blokadi izvoza hrane prek ukrajinskih pristanišč zavračala prav z argumentom, da plutje ni varno zaradi morskih min.

Profimedia

Uporablja Rusija hrano kot orožje?

Rudenko se je tako odzval na očitke najvišjih predstavnikov ukrajinskih oblasti in tudi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Ta je v torek na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejala, da Rusija uporablja hrano kot orožje, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Ruse prek Twitterja neposredno obtožil kraje ukrajinskega žita. V Moskvi vse obtožbe o kraji žita zavračajo.

Rusi naj bi že razminirali mariupoljsko pristanišče

Po besedah predstavnika za odnose z javnostmi ministrstva Igora Konašenkova so pristanišče v Mariupolju - mestu, ki je od 20. maja pod popolnim nadzorom ruskih sil - očistili vseh min in znova deluje normalno. Kot je zatrdil, sta demilitarizacija in razminiranje pristanišča zaključeni. Pri tem naj bi našli in deaktivirali več kot 12.000 eksplozivnih predmetov in kosov orožja. Kijev se na trditve Rusije o odprtju pristanišča zaenkrat ni odzval.

Profimedia

Najavili odprtje humaniternega koridorja

Ruski generalpolkovnik Mihail Mizincev je v torek dejal, da delajo na vzpostavitvi 185 kilometrov dolgega in dobre tri kilometre širokega "humanitarnega koridorja" iz Mariupolja proti Črnemu morju.

Mizincev je sicer tudi obtožil Zahod, da želi spraviti žita iz Ukrajine, ne da bi se pri tem oziral na to, kaj se bo zgodilo, ko se spraznijo ukrajinski silosi. Po njegovih besedah naj bi bilo v šestih ukrajinskih pristaniščih ujetih 70 tujih ladij iz 16 različnih držav.

Profimedia

Največje podražitve občutijo države v razvoju

Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Rusija in Ukrajina skupno proizvedeta 30 odstotkov vse svetovne pšenice. Na uvoz hrane iz obeh držav se najbolj zanašajo v Severni Afriki in Aziji.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ