13. 6. 2022, 20:00 | Vir: STA

Šef Nata o sporu med Turčijo, Švedsko in Finsko: končno napredek?

Bobo

Stoltenberg je na srečanju s švedsko premierko Magdaleno Andersson razpravljal o trenutnih preprekah glede vstopa Švedske in Finske v zvezo Nato. Kaj je izpostavil?

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na srečanju s švedsko premierko Magdaleno Andersson dejal, da je prišlo do napredka pri reševanju spora med Turčijo in novima kandidatkama za članstvo v zvezi, Finsko in Švedsko.

O spreminjanju švedske protiteroristične zakonodaje 

"Pozdravljam dejstvo, da je Švedska že začela spreminjati svojo protiteroristično zakonodajo in da bo zagotovila, da bo pravni okvir za izvoz orožja odražal njen prihodnji status članice Nata z novimi obveznostmi do zaveznic. To sta dva pomembna koraka za odpravo pomislekov, ki jih je izrazila Turčija," je dejal Stoltenberg.

V objavi na Twitterju je Stoltenberg zapisal, da sta se z Anderssonovo pogovarjala tudi o vojni v Ukrajini ter da pospešeno iščejo rešitve v zvezi s turško blokado.

"Švedska jemlje resno turške varnostne pomisleke"

Tudi švedska premierka je dejala, da se je švedska zakonodaja na področju boja proti terorizmu v zadnjih nekaj letih večkrat spremenila in zagotovila, da se bo prilagajala tudi v prihodnje.

Pri tem je ponovila, da Švedska resno jemlje turške varnostne pomisleke, zlasti ko gre za boj proti terorizmu.

Že med nedeljskim obiskom Finske pa je Stoltenberg dejal, da so varnostni pomisleki Turčije, ki nasprotuje prošnjama Finske in Švedske za članstvo v Natu, legitimni. "Ne smemo pozabiti in moramo razumeti, da nobena zaveznica Nata ni utrpela več terorističnih napadov kot Turčija," je poudaril.

Švedska in Finska na poti v Nato

Švedska in Finska sta maja vložili prošnjo za vstop v Nato. Začetek procesa njune pridružitve zavezništvu trenutno blokira Turčija, ki državama očita, da podpirata teroristične organizacije, kot je Kurdska delavska stranka (PKK) v Turčiji.

Kljub turški blokadi je Stoltenberg dejal, da je Švedska že samo z odločitvijo za vstop v Nato varnejša kot prej. "Če bi bila Švedska napadena, se mi zdi nepredstavljivo, da se zavezniki Nata ne bi odzvali. Z varnostnega vidika je torej Švedska zdaj v boljšem položaju, kot je bila pred vložitvijo prošnje," je še dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord