25. 5. 2022, 19:01 | Vir: STA

Švedska se je odzvala na šokantne očitke

Profimedia

Finska in Švedska se bosta lahko Natu pridružili le, če ju pri tem podprejo vse članice. Kdo jima stoji na poti?

Švedska ne financira ali oborožuje terorističnih organizacij, je sporočila švedska premierka Magdalena Andersson. S tem se je odzvala na trditve turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki Švedski in Finski očita podpiranje teroristov, zaradi česar Turčija nasprotuje včlanitvi novih kandidatk v Nato.

Profimedia

"Ne pošiljamo denarja terorističnim organizacijam, in seveda, niti orožja," je bila ob začetku srečanja delegacij na novinarski konferenci v Stockholmu jasna Anderssonova.

Srečanje v Ankari

Delegaciji Finske in Švedske sta pričeli pogovore s turško stranjo v Ankari. Po navedbah turškega zunanjega ministrstva se bosta srečali z Erdoganovim predstavnikom za odnose z javnostmi Ibrahimom Kalinom in namestnikom zunanjega ministra Sedatom Onalom.

Profimedia

Turčija izkorišča svojo pogajalsko pozicijo

Ker se bosta Finska in Švedska lahko pridružili Natu le, če ju pri tem podprejo vse države članice, skuša Turčija sedaj izkoristiti svojo pogajalsko pozicijo, da bi Finsko in Švedsko prisilila, da se javno odrečeta podpori Kurdski delavski stranki (PKK) in okrepita represijo nad podporniki PKK znotraj njunih meja.

Turčija želi doseči tudi konec embarga na prodajo orožja, ki sta ga Finska in Švedska sprejeli po turškem napadu na kurdska območja na severu Sirije leta 2019.

Četudi Evropska unija, Velika Britanija in ZDA, tako kot Turčija, označujejo PKK za teroristično skupino, pa več držav članic Nata podpira sirsko kurdsko oboroženo skupino YPG in njen boj proti Islamski državi. 

Profimedia

Erdogan bi lahko obstoječo situacijo izkoristil kot zgodnjo kampanjo pred predsedniškimi volitvami, ki ga čakajo junija naslednje leto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.