2. 2. 2024, 07:21 | Vir: STA

Industrija, kjer je položaj žensk še vedno slabši: soočajo se s spolnimi zlorabami, diskriminacijo in pomanjkljivo podporo

Profimedia

Nedavno britansko poročilo je pokazalo, da so ženske v glasbeni industriji še vedno podvržene seksizmu.

Poročilo odbora britanskega parlamenta je pokazalo, da bo morala glasbena industrija še veliko postoriti na področju boja proti seksizmu. Ženske se namreč še vedno soočajo s pomanjkanjem podpore, diskriminacijo in spolnimi zlorabami, je razvidno iz parlamentarnega poročila, ki so ga objavili v začetku tedna.

Poročilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi kritizira, da so žrtve zlorab na različnih podelitvah nagrad in zabavah morale sedeti poleg tistih, ki so jih zlorabili, medtem ko na drugi strani storilci še naprej uživajo zaščito sistema in svojih sodelavcev.

Pevka Lady Gaga je priznala, da jo je pri 19. letih spolno zlorabil glasbeni producent.

Pevka Lady Gaga je priznala, da jo je pri 19. letih spolno zlorabil glasbeni producent.

Profimedia

Poročilo tudi ugotavlja, da je še vedno premalo žensk na položajih, kjer se sprejemajo ključne odločitve, čeprav se je v zadnjih letih izboljšala zastopanost žensk v glasbeni industriji.

Odbor za ženske in enakost v britanskem parlamentu je v poročilu navedel tudi priporočila vladi in glasbeni industriji. Poslanci med drugim predlagajo, da bi vlada prepovedala uporabo sporazumov o zaupnosti v primerih spolne zlorabe. Prav tako naj bi vlada razmislila tudi, ali bi to lahko veljalo za nazaj za že podpisane pogodbe.

Parlamentarni odbor tudi opozarja, da številni primeri spolnega nadlegovanja ali spolne zlorabe vse do danes sploh niso bili prijavljeni. Poziva tudi, da ženskam ne bi smeli groziti s koncem kariere, če spregovorijo o morebitnih zlorabah ali napadih.

Pri pripravi poročila so člani britanskega parlamentarnega odbora govorili z več predstavniki glasbene industrije.

O spolnih napadih in zlorabi moči že nekaj let poteka razprava pod sloganom #MeToo. Potem ko je javnost pred leti izvedela za spolne napade ameriškega filmskega producenta Harveyja Weinsteina, se je tovrstna razprava razširila tudi na druge panoge.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol