La. P. | 2. 2. 2024, 06:00

'Ferrantemanija' prihaja tudi v Mestno gledališče ljubljansko (obe predstavi razprodani v rekordnem času!)

Mestno gledališče ljubljansko, Dragana Udovičić

V soboto bo v Mestnem gledališču ljubljanskem na ogled predstava po knjigi Zlagano življenje odraslih Elene Ferrante v izvedbi Beogradskega dramskega pozorišta.

Elena Ferrante je fenomen. Je mit. Je skrivnost. Je literarni čudež, ki je stotinam bralcev po vsem svetu pomagal obuditi bralsko slast.

Italijanska pisateljica, ki ustvarja pod psevdonimom, njena prava identiteta pa do danes ostaja neznana (in še kako buri domišljijo bralcev), je svetovno slavo dosegla z Neapeljskim ciklom, štirimi knjigami o prijateljicah Lili in Eleni, ki ju spremljamo skozi različna življenjska obdobja (prvi del cikla nosi naslov Genialna prijateljica), priljubljeni in dobro sprejeti pa so tudi njeni samostojni romani, na primer Dnevi zavrženosti, Izgubljena hči in zadnji Zlagano življenje odraslih.

Poleg tega, da v svojih napetih in izjemno berljivih, a kljub temu poglobljenih romanih pretanjeno obravnava pomembne teme, kot so odnosi med starši in otroki, prijateljstvo, zavist, nezvestobo, spolnost in še kaj, so njene knjige pomagale tudi pri popularizaciji južne Italije kot dopustniške destinacije –  posebej kaotičnega, surovega Neaplja, kjer se dogaja večina njenih del.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga)

Zaradi izrednega zanimanja razpisana dva termina predstave

Ta vikend 'Ferrantemanija' prihaja tudi na odrske deske Mestnega gledališča ljubljanskega. V soboto bo namreč na ogled predstava po knjigi Zlagano življenje odraslih v izvedbi Beogradskega dramskega pozorišta. Prste vmes sta imela tudi dva domača ustvarjalca: avtorica dramatizacije in songov ter dramaturgije je slovenska dramaturginja Nina Kuclar Stiković, režiser pa Sebastijan Horvat.

Osrednji lik knjige in predstave je Giovanna Trada, ki se iz najstnice spreminja v mlado žensko, zadnjo fazo njenega otroštva pa nepovratno zaznamujejo boleče besede njenega očeta o podobnosti s teto Vittorio, ki jo poženejo v raziskovanje družinske preteklosti.

Postopoma odkriva pravo resnico o svojih starših in družinskih prijateljih ter manjših in večjih lažeh, ki so usodno oblikovale njihova življenja, vendar skozi boleča spoznanja prihaja tudi bližje sebi, svojim notranjim hotenjem in željam.

Morda vas zanima tudi:

Kot so zapisali ustvarjalci predstave, je Giovannino življenje potovanje med razočaranjem in iskanjem nečesa, kar je resnično in stabilno, nečesa, v kar bi verjela in na kar bi se mogla opreti. Kljub vsemu pa uspešno postaja mlado dekle, ki bo stvari počela drugače kot njen oče, mati in drugi odrasli v njeni bližini.

Prvi razpisani termin za predstavo v soboto, 3. februarja ob 20. uri je bil takoj razprodan, zato so v MGL pri Beogradskem dramskem pozorištu preverili, ali lahko predstavo igrajo dvakrat. Uspelo jim je pridobiti še en termin, 3. februarja ob 16.30, vendar so tudi za to predstavo vstopnice pošle v rekordnem času.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave