10. 6. 2024, 12:55 | Vir: STA

V državo so severni sosedi poslali bizarno pošiljko: kaj so prinesli baloni? (Na meji namestili tudi zvočnike)

Profimedia

Južnokorejska vojska je sporočila, da je Severna Koreja proti Južni Koreji znova, že drugič v dveh dneh, poslala balone s smetmi. 

Severna Koreja je proti Južni Koreji znova, že drugič v dveh dneh, poslala balone s smetmi, je danes sporočila južnokorejska vojska. Obenem naj bi Pjongjang na svoji strani meje pričel nameščati zvočnike po vzoru Seula, ki prek njih oddaja propagando proti oblastem v severni sosedi.

Severna Koreja je v zadnjih tednih proti Južni Koreji poslala na stotine balonov s smetmi in gnojem. S tem se je odzvala na dejavnosti južnokorejskih aktivistov, ki čez mejo pošiljajo letake s propagando proti severnokorejskim oblastem.

Kot je danes sporočila južnokorejska vojska, je Pjongjang proti Južni Koreji poslal novo pošiljko več sto balonov. Le okoli 50 naj bi jih sicer doseglo južnokorejsko ozemlje, saj vetrovi niso bili na strani Severne Koreje. Baloni naj bi prenašali predvsem odpadni papir in plastiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

V nedeljo nad južno sosedo poslali več kot 300 balonov s smetmi 

Potem ko je Pjongjang v nedeljo nad južno sosedo poslal več kot 300 balonov s smetmi, se je v Seulu sestal svet za nacionalno varnost, da bi razpravljal o odzivu na kampanjo. Na sestanku so odločili, da ponovno namestijo zvočnike na obmejnih območjih s severno sosedo in obnovijo oddajanje propagande proti oblastem v Pjongjangu.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes objavila izjavo sestre severnokorejskega voditelja Kim Jong-una Kim Yo Jong, sicer osrednje tiskovne predstavnice severnokorejskih oblasti, v kateri ta je Južni Koreji zagrozila, da bo "trpela grenko sramoto, ko bo neprestano pobirala odpadni papir", če bo nadaljevala "psihološko vojno" z letaki in propagando po zvočnikih na meji. Po navedbah ameriške tiskovne agencije AP je Severna Koreja ob tem tudi sama pričela na meji nameščati zvočnike.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu