15. 5. 2022, 09:39 | Vir: STA

Severna Koreja pred IZREDNIMI RAZMERAMI: jim lahko uspe prebroditi to katastrofo?

Profimedia

V tej državi je od začetka izbruha pred nekaj dnevi skupaj umrlo 42 ljudi, zabeležili so 820.620 primerov bolezni, najmanj 324.550 ljudi pa naj bi bilo na zdravljenju v bolnišnici. 

Iz Severne Koreje prihajajo poročila o novih 15 smrtih zaradi "vročine." Zaradi izbruha bolezni, za katerega je severnokorejski voditelj Kim Jong-un dejal, da povzroča "velike pretrese", je država z enim najslabših zdravstvenih sistemov na svetu na robu potencialne katastrofe. 

Severna Koreja je v četrtek prvič razkrila, da so v prestolnici odkrili zelo nalezljivo koronavirusno različico omikron, voditelj Kim Jong-un pa je odredil zaprtje javnega življenja po vsej državi. "Širjenje zlonamerne bolezni predstavlja velik pretres za našo državo," je v soboto dejal Kim.

Agencija KCNA navaja, da so "vse province, mesta in okrožja v državi popolnoma zaprta". Čeprav Severna Koreja že od začetka pandemije vzdržuje stroge blokade na svojih mejah je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo covid-19 prikradel v državo.

Strokovnjaki opozarjajo tudi, da se bo Severna Koreja zaradi slabega zdravstvenega sistema ter ob pomanjkanju opreme in zdravil težko soočila z epidemijo. Severnokorejski zdravstveni sistem se je v raziskavi Univerze Johns Hopkins iz leta 2021 uvrstil na 193. mesto med 195 državami.

"Z zelo zaostalo in netočno metodo testiranja, ki covid-19 diagnosticira na podlagi tega, ali ima oseba vročino ali ne, Severna Koreja ne more odkriti asimptomatskih okužb in zajeziti izbruha," je dejal Cheong Seong-jang, raziskovalec na južnokorejskem inštitutu Sejong.

Kim pa je v soboto dejal, da bo Severna Koreja pri ukrepanju sledila Kitajski. Ta še vedno vztraja pri politiki ničelne tolerance do covida-19 ter množičnem zapiranju mest, vključno z največjimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.