R. K. | 5. 7. 2022, 10:45

Škandal: prva dama Hrvaške zahtevala, da sinu v šoli zvišajo ocene

Profimedia

Po navedbah medijev naj bi žena Zorana Milanovića vplivala na ravnateljico zagrebške gimanzije, ki je nato poskrbela, da so se dijakove ocene spremenile.

Hrvaški mediji so se razpisali o škandalu, ki ga povezujejo s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. S klasične gimnazije v Zagrebu, ki jo obiskuje njegov sin, namreč prihaja vest, da naj bi učiteljica zaradi pritiskov dijakove mame in Milanovićeve žene Sanje popravila ocene v redovalnici. 

Profimedia

Spremembe ocen so vidne v e-dnevniku

Sanja Musić Milanović, žena predsednika Zorana Milanovića, naj bi pritiskala na ravnateljico zagrebške klasične gimnazije Zdravko Martinić-Jerčić, saj je želela, da se skoraj teden dni po koncu pouka dve izmed sinovih zaključenih ocen iz štiric spremenita v petici, poroča portal 24sata

Da so sinu hrvaškega predsednika izven zakonsko določenega roka spremenili oceni, je potrdil tudi neimenovan vir iz gimnazije. Dejal je, da je poseg v ocene viden v e-dnevniku, kjer ga lahko vidijo tudi drugi učitelji, ki dijaka poučujejo. Vir sicer ni vedel natančno povedati, kdaj je dijakova mama prišla v šolo, a je potrdil, da na sejah učiteljskega zbora o tem niso razpravljali. Pojavile se niso niti nobene uradne zahteve po pregledu ocen.

Profimedia

Enako naj bi počeli tudi pri drugih dijakih

Ocene je sicer prepovedano spreminjati po tem, ko so že zaključene in je minil 48-urni zakonsko določen rok. A tovrstne kršitve naj bi se na Hrvaškem zaradi pritiskov staršev na učitelje pogosto dogajale, so za hrvaške medije povedali v hrvaškem sindikatu vzgoje.

Na omenjeni zagrebški gimnaziji naj bi ocene spreminjali tudi pri drugih dijakih, navaja Jutarnji list, in sicer pri matematiki in latinščini. Na ministrstvu za znanost in izobraževanje so po poročanju medijev že zahtevali odziv šole, a še ni znano, ali so se že odzvali. Tudi Sanja Musić Milanović se za medije še ni odzvala.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol